Növekvő horvát csatlakozási kedv

Munkatársunktól
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikus változáson ment át a horvát lakosság egy év alatt, miután a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint immár a horvátok 52 százaléka támogatja, míg mindössze 38 százaléka nem helyesli az ország 2013. július 1-jei belépőjét az Európai Unióba – idézte az Ipsos felmérését a BalkanInsight. A balkáni ügyekkel foglalkozó hírportál szerint már júniusban, a magyar uniós elnökség – amely végül minden fejezetet lezárva sikeresen befejezte Zágráb csatlakozási tárgyalásait – vége felé is többségben voltak az igenlők, akkor épp 51 százalékuk támogatta a belépést. Tavaly ehhez képest a lakosság még mindössze 43 százaléka szeretett volna európai uniós tag lenni, 46 százalékuk viszont hallani sem akart a belépésről. Elemzők szerint egyértelműnek tűnik, hogy az emberek csatlakozási vágya a magyar elnökség végén lezáródó sikeres tárgyalások eredménye.
Az Ipsos mostani közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy a megkérdezettek 82 százaléka menne el a csatlakozást szentesítő népszavazásra, míg mindössze 15 százalék maradna otthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.