Orbán nyári értékelése

Orbán Viktor miniszterelnök a hét végén vagy a jövő héten kezdi meg azokat a kormányzati teljesítményt és minisztériumi munkát értékelő beszélgetéseket, amelyek tervéről a Magyar Nemzet néhány hete számolt be. Egy-egy államtitkár esetleges cseréje még nem jelent kormányátalakítást – fogalmazott ezzel kapcsolatban egy kormányzati forrásunk, aki szerint év végéig minden miniszter a helyén marad.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Nemzetnek adott július 2-i interjúban beszélt először arról, hogy Orbán Viktor kormányfő „a nyár folyamán nyilván át fogja tekinteni a kormány teljesítményét, és meghozza azokat a döntéseket, amelyek ebből a szempontból fontosak lehetnek”. Az Origo.hu tegnap azt írta, hogy ezek a négyszemközti beszélgetések a hét végén vagy a jövő héten kezdődhetnek meg.
A miniszterelnök helyettese lapunknak korábban azt is elmondta, hogy Orbán Viktor ezeken a beszélgetéseken értékeli majd, hogy a jelenlegi személyi kör, illetve intézményi környezet alkalmas-e a további feladatok elvégzésére. Úgy tudjuk, hogy a nyári beszélgetések eredményétől függetlenül minden tárcavezető kitölti az eredetileg 2011 végéig vállalt mandátumát. A Magyar Nemzet kormányzati forrásai ezzel kapcsolatban azt is hozzátették, hogy „egy-egy államtitkár esetleges cseréje azonban még nem jelent kormányátalakítást”.
– A miniszterelnök valóban konzultál mindegyik miniszterével a nyáron, mégpedig az új alaptörvényből, a Széll Kálmán-tervből és az ország megújításával kapcsolatos feladatokból fakadó teendőkről, ősszel ugyanis számos, a fentiekkel kapcsolatos jogszabály tervezete kerül az Országgyűlés elé – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tegnap az MTI-nek.
A jövő heti beszélgetések előtt egyébként már megtörtént egy „sokszemközti” elemzés is. Amint azt július 12-én megírtuk, a heti rendes kormányülésen már szóba került a kabinet elmúlt egyéves munkájának az értékelése. Akkor azonban hangsúlyoztuk, hogy ez csak az első volt azok sorában, amelyről Navracsics Tibor beszélt lapunknak július elején, a kormányzati szerkezet és struktúra értékelése több lépcsőben történik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.