Örökre rácsok mögé kerül Breivik

Norvégiában senki nem akar rendőrállamban élni, ezért el kell fogadnunk, ilyen bizarr események megtörténhetnek – mondta a 76 halálos áldozatot követelő múlt pénteki tömegmészárlással kapcsolatban lapunknak Iver Neumann. A norvég külügyi intézet kutatóigazgatója szerint azonban a hatóságoknak sokkal jobban kellene vigyázniuk az emberi életre, mint manapság.

Balogh Roland
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen politikai üzenete lehet Anders Behring Breivik brutális kettős merényletének? A kormány hogyan képes kezelni ezt a szituációt?
– A kormány legfontosabb üzenete az, hogy a norvég embereknek ugyanúgy kell folytatniuk az életet, mint a merénylet előtt. A kabinet egyébként már korábban is tett lépéseket, hogy javítson a biztonsági protokollokon, habár ezen a téren – mint láttuk – még lenne mit tenni. A támadások után épp ezért biztos lesz egy komoly társadalmi vita arról, mennyire maradjon továbbra is nyílt társadalmunk. De higgye el, Norvégiában senki nem szeretne olyan „biztonságot”, mint mondjuk, ami önöknél volt 1989 előtt…
– Biztos lehet abban, hogy ilyet Magyarországon sem akar senki. Azt azonban nem tartja felháborítónak, hogy a norvég törvények szerint Breivik mindössze 21 évet kaphat jelen állás szerint? Lehet-e, és ha igen, hogyan, hogy egy ilyen ember mondjuk élete végéig börtönben maradjon?
– Nos, Norvégiában nemrég került be a büntető törvénykönyvbe az emberiesség elleni bűncselekmény tétele, amely – ilyen cselekmények elkövetői esetén – 21-ről harminc évre emelné a büntetés kiszabható maximumát. Ám ez még azóta sem lépett hatályba, így erre az ügyre sem lehet alkalmazni. Mégis, ha fogadnom kellene, szerintem Breivik egész életét börtönben, illetve elmegyógyintézetben tölti, vagy felváltva mindkettőben. Persze ezt csak mint laikus mondom.
– Még innen, Magyarországról is látszott, hogy a norvég rendőrség súlyos módszertani hibákat követett el az akció elfojtása során, az elkövető közel egy óráig lövöldözhetett Utoya szigetén, mire egyáltalán sikerült kiérniük. Ennek fényében kedden hogyan mondhatta azt Knut Storberget igazságügy-miniszter, hogy a rendőrség munkája „fantasztikus” volt?
– Csak hangsúlyozhatom, biztonságpolitikai szempontból sokkal többet kellett volna tenni Breivik elfogásáért, illetve sokkal komolyabban kellene vigyázni az emberi életre, mint manapság. De az is igaz, hogy a norvégok elsöprő többsége nem szeretne egy rendőrállamban élni. Ebből következik, hogy el kell fogadnunk, ilyen bizarr események megtörténhetnek. Ugyanakkor megjegyezném, ez a támadás példa nélküli Európában. Az őrült vágyakozás a biztonságra azonban nem válasz minderre, hanem – mint ahogy arra Sztálin is rájött – csak még bizonytalanabbá tehet.
– Ennek ellenére milyen új intézkedésekre lenne szükség, hogy a hatóságok hatékonyabban dolgozzanak?
– Úgy vélem, komolyabban kellene védeni az egyes épületeket, és talán több jó kötésű embert kellene politikai pályára küldeni…
– Komolyra fordítva a szót, Norvégia hogyan lesz képes felállni ebből a nemzeti sokkból?
– Azt hiszem, az állampolgároknak közelebb kell húzniuk egymást magukhoz vallási hovatartozás nélkül. Szerintem Breivik terve ellentettjére fordul, és tettével korántsem azt váltja ki, mint amit akart.
– Egy másik oldalról nézve, a tragédia milyen hatással lesz a jelenleg kormányzó Munkáspártra?
– Szeptemberben országos önkormányzati választásokat tartanak Norvégiában. A pártok pedig már megegyeztek abban, hogy csendes kampányt folytatnak. Úgy vélem, a Munkáspárt vezette koalíció ennek ellenére már elvesztette a választásokat, mivel körülöttük különféle új platformok jelentek meg, amelyek egyfajta egységkoalíciót alakítanak ki, és ilyen fenyegetett időszakban szerintem ennek a csoportnak a megválasztása lehet a legjobb mindenki számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.