Ősök napja Bugacon

Nagy Áron
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vásárral, népzenei műsorral és Mátéffy Attila turkológus előadásával pénteken veszi kezdetét az első magyar Ősök napja. A vasárnap estig tartó rendezvénynek Bugac ad otthont, s többek között olyan jeles történelmi eseményeknek, személyeknek állítanak vele emléket, mint a pozsonyi csata vagy éppen Árpád vezér és a hun Attila. Az esemény fő szervezője, Bíró András Zsolt korábban lapunknak elmondta: sajnálatos, hogy egy olyan ünnepünk sincs, amikor a magyarság legnagyobb valós őseiről, az ő történelemformáló és a magyarságot megtartó tetteiről emlékezhetne meg méltósággal az egész nemzet, tekintet nélkül a generációk és nemzetrészek közötti határokra. A Magyar Turán Alapítvány elsődleges célja ezért az, hogy az Ősök napjával hagyományt teremtsen. Szeretné továbbá elérni azt is, hogy az ünnep része legyen a magyar kalendáriumnak, s a jövőben a megemlékezés a pusztából az iskolák, közintézmények falai közé is beköltözhessen. A hagyományőrzők bemutatót, zenét, előadásokat és számos egyéb programot kínáló eseménysor fővédnöke az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor. Ő is úgy véli, hogy a széles összefogással megvalósuló rendezvény többről szól, mint puszta vigasságról, célja: erősíteni a nemzettudatot, önbizalmat adni a magyarságnak.
A hét végén Bugacra látogatókat az Osoknapja.hu oldalon elérhető részletes program szerint egyebek mellett hagyományos magyar harcművészeti bemutatóval, íjászversennyel, kurul és táltos dobosok előadásával, Kárpát-medencei hagyományőrzők seregszemléjével és felvonulással várják a rendezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.