Összehangolt kormányzati hálózatok

Bodacz Péter
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter döntése alapján e hónap elejétől – fél éven át – Both Zoltán, az állami tulajdonú Kopint-Datorg Zrt. elnöke koordinálja miniszteri biztosként a kormányzati célú távközlő hálózatok konszolidációjával és az új hálózati modell kidolgozásával kapcsolatos feladatokat. Mint arról a távirati iroda korábban beszámolt, a miniszteri biztos megbízatása egyebek mellett az Elektronikus kormányzati gerinchálózattal és alrendszereivel, a Zártcélú rendészeti hálózattal, az Informatikai közhálóval és a HBONE IP gerinchálózatával kapcsolatos öszszehangoló feladatokra is kiterjed. A miniszteri biztos teendői közé tartozik e hálózatok működésének áttekintése a szolgáltatások eredményessége és a költséghatékonyság szempontjából.
Both Zoltán megbízást kapott arra is, hogy december 5-ig dolgozza ki a teljes állami intézményrendszert lefedő új hálózati szolgáltatási konstrukció első lépcsőjét, a kapcsolódó jogszabályi környezet és a lehetséges megoldási módok bemutatásával. A miniszteri biztos tevékenységéért javadalmazásban nem részesül. A kormány tavaly decemberben határozott a kormányzati informatika helyzetének rendezéséről. Az eddig eltelt időszakban átláthatóvá vált a hálózatgazdák feladatainak köre. Ezen túlmenően a hálózatüzemeltetés hatásfokának növelésére van szükség az egységesítés és a takarékosság érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.