Problémák a gyermekotthonnal

Vizsgálatot végzett Szabó Máté ombudsman a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban, ahonnan egy nevelő engedély nélkül hazavitte és zaklatta a gondozására bízott két kislányt. A jelentés több ponton kifogásolta az intézet rendjét.

MN-összeállítás
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekotthonban neveltek intézményen kívüli tartózkodásának pontos rendjét, a gondozási hely meghatározásának egyértelműbb részletszabályait, valamint a nevelők továbbképzését sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban tapasztaltakról kiadott jelentésében. Az Országgyűlési Biztos Hivatala a távirati irodához tegnap eljuttatott közleményében emlékeztetett, Szabó Máté ombudsman nem először rendelt el vizsgálatot a Cseppkő utcai otthonban; legutóbb egy pedofíliagyanúba keveredett nevelőről szóló sajtóhírek nyomán. Utóbbi üggyel kapcsolatban – amelyben büntetőeljárás is folyik – kifejtik: a hírek arról szóltak, hogy egy nevelő engedély nélkül rendszeresen hazavitte a gondozására bízott két kislányt, és zaklatta őket. A hivatalból elrendelt ombudsmani vizsgálat megállapította, hogy a gyermekotthont – a nagy létszám miatt – három szakmai egységre bontották. Minden egyes egység vezetője egyszersmind az ott gondozott gyermekek gyámja is, ő engedélyezheti például, hogy a neveltek látogatásra elhagyják az intézményt.
Az említett két kislány nevelőjét – és vele a gyermekeket is – az eredeti egységből egy másikba helyezték át, a gyám személye azonban nem változott meg, mert az otthon vezetése úgy értékelte a jogi körülményeket, hogy a szakmai egységek közötti áthelyezés nem minősül gondozási helyváltásnak. Ezzel ellentétes az ombudsman véleménye, aki szerint a három szakmai egység valójában három gyermekotthonként működik, és így gyámot kellett volna váltani. A személy változatlansága miatt az eredeti szakmai egység vezetője csak közvetett módon láthatta el a másik egységbe áthelyezett gyermekek gyámi feladatait, ami megkönnyítette, hogy a nevelő engedély nélkül hazavigye a kislányokat. Az országgyűlés biztosnak az is feltűnt, hogy nem működött megfelelően a gyermekvédelmi jelzőrendszer, és sérült a gyermekek gondoskodáshoz, valamint védelemhez való joga. Szabó Máté szerint problémás az is, ahogyan megszűnt a meggyanúsított nevelő munkaviszonya, az intézmény igazgatója ugyanis közös megegyezéssel vált meg tőle, és megszüntette az ellene indított fegyelmi eljárást, miközben már folyt a büntetőeljárás.
Az ombudsman legutóbb áprilisban tájékoztatott a gyermekotthon ügyében, közölve, hogy továbbra is sérülnek a gyermekek jogai az intézményben, ahol a szakemberek durva verbális agressziót tapasztaltak, s felvetődött a gyermekek fizikai bántalmazásának gyanúja is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.