Rászedték őket, mégis reménykedhetnek

Egy idős, tavasszal kilakoltatott házaspár előtt csillant fel a remény: visszakaphatják elveszített otthonukat. Ügyükben rendőrségi eljárás indult, amely bebizonyíthatja, hogy az adásvételi szerződésüket készítő ügyvéd hibázott, és tudtukon kívül nem került bele a kontraktusba élethosszig tartó haszonélvezetük, amely biztosíthatta volna lakhatásukat.

Velkei Tamás
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh János és felesége, Vilma néni soha nem éltek nagy lábon, ám 2005-ben már a gyógyszereiket sem tudták fizetni, ezért arra kényszerültek, hogy eladják a főváros szívében, a Petőfi Sándor utcában található kétszobás, 46 négyzetméteres lakásukat. Idős napjaikat szerették volna megszokott otthonukban élni, ezért haszonélvezeti jogukról nem kívántak lemondani.
Az adásvételi szerződést kötő ügyvéd azonban nem kötötte ki a holtig tartó haszonélvezeti jogot, csak az ott lakhatás jogát írta bele a szerződésbe, amely jogilag teljesen más dimenzió a haszonélvezethez képest, így nem jegyezték be az idős házaspár jogát az ingatlan-nyilvántartásba. – Nagy hibát követett el az ügyvéd, és amikor az esetről kérdeztem, még 2011-ben is elismerte: nem élt kioktatási kötelezettségével sem, amikor Baloghék a szerződést megkötötték – mondta lapunknak Jeneiné Rubovszky Csilla V. kerületi alpolgármester.
A szerződésben ráadásul azt is leszögezték, hogy az ingatlanra kötött adásvételi szerződést nem lehet bíróság előtt megtámadni. Hiába tudódott ki évekkel később, hogy a szerződés mégsem tartalmazza a haszonélvezetet, túl késő volt, hogy polgári peres úton a szerződést érvényteleníteni lehessen.
Az új tulajdonos a lakásvásárláshoz devizahitelt vett fel, majd később újabb kölcsönért folyamodott, csaknem 75 ezer svájci frankot igényelt. A bank elől azonban eltitkolta, hogy az ingatlan lakott, és a jelek szerint ezt a pénzintézet sem ellenőrizte. A kölcsönt később nem tudta törleszteni, ezért elindult vele szemben a megszokott ingatlan-végrehajtási folyamat.
Az akkor hatályos jogszabály értelmében, ha a bank a hitelszerződésben vételi jogot köt ki, úgy is értékesíthető az ingatlan, hogy az adósnak semmit nem kell aláírnia. Így Baloghék csak akkor szembesültek azzal, hogy semmilyen joguk nem maradt otthonukra, amikor a bank érvényesíteni kívánta jogát az ingatlanra. A vételi jog ilyen típusú biztosítékként történő kikötése 2010. január 1. óta semmis, de ez nem nyújt megoldást a korábban kötött szerződésekre.
A kormány tavaly nyáron kilakoltatási moratóriumot rendelt el, ám egy esetben van kivétel a kilakoltatás alól: ha az új tulajdonos igazolja, hogy nincs hol laknia. Márpedig a bank által megbízott refinanszírozó cégen keresztül az ingatlanhoz jutó következő (a bankkal együtt immár harmadik) tulajdonos azt állította: a gépkocsijában alszik éjjelente. – Ennek ellenére a mai napig sem költözött be a lakásba – közölte az alpolgármester. További érdekesség, hogy az új tulajdonos – állítása szerint – úgy vette meg a lakást, hogy azt előzőleg nem is látta, ezért arról sem tudott, hogy az lakott. Hogy ez miként lehetséges, talány.
Az önkormányzat szerette volna megmenteni az idős házaspárt, és megvenni a lakást, ám az ingatlanhoz jutott tulajdonos kikötötte: nem hajlandó 18 millió forint alatt értékesíteni tulajdonát, holott az ingatlanpiacon a lakás ma legfeljebb 13 milliót ér, legalábbis ennyiért kelt el 2010 februárjában. Így viszont Baloghéknak az idén márciusban el kellett hagyniuk otthonukat, hogy ne kerüljenek a híd alá, segítségükre a helyhatóság sietett, amely nyugdíjasotthonában adott egy garzonlakást az idős párnak, míg ingóságaiknak egy raktárt bocsátott rendelkezésükre.
Ám a házaspár mégis bízhat a csodában, ugyanis büntetőeljárás indult az ügyükben, amely, ha megáll, és a rendőrség vádemelési javaslattal adja át az ügyet az ügyészségnek, zár alá vehetik a lakást, ami azt jelenti, hogy senki nem rendelkezhet felette a büntetőeljárás alatt. A Blikk értesülései szerint a közelmúltban az V. kerületi rendőrkapitányság meggyanúsította a lakás vevőjét.
Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője szerint az eset felveti az eljáró ügyvéd és a pénzintézet felelősségét is, mindazonáltal egyedi esetként jellemezte Baloghék kálváriáját. – A sok egyedi eset azonban társadalmi jelenséggé vált, és egyre többen vannak, akik már nem bírják tovább, mert a bankok még most is folyamatosan emelik a törlesztőrészletek összegét – jellemezte a helyzetet Simó Endre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.