Rekordbírság a „jutalom”

Több mint másfél milliárd forintos pénzbírsággal sújtott egy fémkereskedőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami rekordnak számít a fémtörvény tavalyi bevezetése óta. Az illegális fémkereskedelemnek azonban ezzel együtt sem fellegzett be: Miskolcon jó néhány lépcsőház maradt lift nélkül, mert fémtolvajok ellopták a felvonók fém alkatrészeit.

Velkei Tamás
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság 1,6 milliárd forintra bírságolt egy győri vállalkozást, amely engedély nélkül végzett fémkereskedelmi tevékenységet – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztálya. A gazdálkodó fémkereskedelmi engedély iránti kérelmét a Győr-Moson-Sopron megyei igazgatóság korábban jogerősen elutasította, mivel a vállalkozás az úgynevezett fémtörvényben meghatározott feltételeknek nem felelt meg, illetve az abban meghatározott követelményeket nem teljesítette.
Az utóellenőrzés során azonban kiderült, hogy a gazdálkodó a jogerős határozat ellenére tovább folytatta tevékenységét, és bizonyíthatóan több mint 300 millió forint piaci értékű fémkereskedelmi anyagot értékesített. Az igazgatóság az engedély nélkül eladott anyag piaci értékének ötszörösét szabta ki bírságként, ezzel egy időben zár alá helyezte a vállalkozó bankszámláit és ingatlanjait.
A most kiszabott büntetés példa nélküli, eddig egy 1,4, illetve 1,3 milliárdos pénzbírság tartotta a rekordot. A fémtolvajok eközben tovább garázdálkodtak: kedden Miskolcon több száz lakó maradt lift nélkül, mert hat lépcsőházból lopták el a felvonók biztonsági ütközőit. Az acélrugók hiánya miatt mindenhol leállították a lifteket, és napokig tart, amíg kijavítják a hibát. A többkilós acélrugók, amelyekért a bűnözők mindössze néhány ezer forintot kaphattak a hulladéktelepen, korábban az avasi lakótelep tízemeletes bérházaiból is eltűntek. A rendőrség lopás miatt nyomoz, később viszont közveszélyokozássá is átminősíthetik az ügyet.
Az úgynevezett fémtörvény 2010. január 1-jén lépett életbe, mellyel a jogalkotók elsődlegesen a feketekereskedelmet, a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve a fekete- és szürkegazdaságot szerették volna viszszaszorítani, és a feldolgozásra begyűjtött fémek nyomon követése által a bűncselekményeket megakadályozni. A Belügyminisztérium összesített adatai alapján azonban 2010-ben a színesfémlopások száma meghaladta az 1800-at, míg egy évvel korábban 755 esetben járt el a rendőrség. A kár csak tavaly közel 550 millió forintra rúgott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.