Rekorderedmények az okostelefonoknál

Bodacz Péter
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden várakozást felülmúló negyedéves eredményt közölt – főként az iPad és iPhone sikerének köszönhetően – az Apple: a vállalat 28,57 milliárd dolláros forgalom mellett 7,31 milliárdos nettó profitot ért el. A bevétel éves összehasonlításban 81 százalékkal növekedett, míg a profit 149 százalékkal múlta felül a tavalyit. A bruttó eredményhányad – meghaladva az elemzők korábbi prognózisait – 41,7 százalékot tett ki, szemben a tavalyi 39,1 százalékkal. Az Apple három hónap alatt több mint 20 millió iPhone-t adott el. Az értékesítési hálózat felfuttatásának eredményeként a prémium kategóriás okostelefonok eladása közel háromszorosára nőtt egy év alatt. Az iPhone 13,3 milliárd dolláros bevételt termelt az Apple-nek három hónap alatt. Mindeközben az iPadből 9,2 millió fogyott a negyedév során, ez a szám majdnem háromszorosa a tavalyinak. Peter Oppenheimer pénzügyi vezető szerint továbbra is akkora a kereslet az iPadek iránt, hogy a cég minden legyártott darabot elad. A médiatablet értékesítéséből 6 milliárd dolláros bevétel származott a negyedév során.
Örülhetnek az Ericcsonnál is: a hazánkban fejlesztési bázissal jelen lévő svéd vállalat nyeresége ötvenkilenc százalékkal nőtt a második negyedévben, a vállalatcsoport árbevétele pedig 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, főként a mobil széles sávú technológia iránti erős keresletnek köszönhetően. A hálózatfejlesztéssel foglalkozó üzletág árbevétele az előző év ugyanezen időszakához képest 31 százalékkal növekedett. A mobil-szélessáv területén folytatódott az árbevétel növekedése, és az IP-hálózati termékekből származó bevétel is erőteljes növekedést mutatott.
Nem mindenkinek sikerül meglovagolnia a technológiai fejlődés okozta piacbővülés hullámait: a finn Nokia negyedéves számai igen cudar képet festenek. A vállalat bevétele éves szinten hét százalékkal esett, az értékesített telefonok 88 milliós száma pedig 20 százalékkal múlta alul a tavalyit.
A rendkívül dinamikusan fejlődő okostelefon-piacon a leglátványosabb a Nokia gyengélkedése: a cég bevétele 32 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Az elhibázott üzletpolitika folytán az eredmény is negatívba fordult, az üzemi veszteség 487 millió eurót tett ki, az egy évvel ezelőtti 227 milliós profitot 368 millió eurós nettó veszteség váltotta fel. A Nokia egyébiránt még februárban bejelentette, hogy a Windows Phone hét operációs rendszert futtató okostelefon piacra dobását tervezi, ami az üzleti eredmények ismeretében egyre sürgetőbb feladat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.