Rekordmélyre merült a kínai búvárhajó

Hírösszefoglaló
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötezer méter alá merült háromfős legénységével tegnap a kínai Csiaolung (Jiaolong) elnevezésű búvárhajó – jelentette a távirati iroda a kínai állami óceánügyi hivatal közlését. A csúcskísérlet helyi idő szerint reggel nem sokkal fél négy után kezdődött a Csendes-óceán nemzetközi vizein, és a Csiaolung 6 óra 12 perckor érte el az 5057 méteres tenger alatti mélységet. Ilyen mélységben a felszíni nyomás körülbelül ötszázszorosa nehezedett a szerkezetre az 5 Celsius-fokos, fagyos és vaksötét vízben.
A szakemberek szerint a mostani merülési eredmény azt jelenti, hogy a világon az óceánok fenekének 70 százalékára képesek leereszkedni. A 8,2 méter hosszú, 22 tonnás, 7000 méteres mélységre hitelesített Csiaolonggal 2012-ben próbálják meg a maximális teljesítményt elérni. A tengeri sárkányról elnevezett szerkezettel múlt héten 4027 méterre jutottak.
A Csiaolung tervezője, Hszü Csin-an (Xu Qinan) korszerűnek nevezte a saját fejlesztésű merülőkabint, amely azzal, hogy 7000 méteres mélységig képes merülni, egyedülálló a világon. Hszü azt is elmondta, hogy a szerkezet digitális víz alatti kommunikációs rendszere és mobilitást lehetővé tevő rendszere révén könnyen képes a tenger mélyén mozogni. A Csiaolung 2010 nyarán a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, akkor a legmélyebb szintje 3759 méteren volt. A tavalyi híradások arról is beszámoltak, hogy a szerkezet fénykép- és videofelvételeket is küldött a bázisra, továbbá hogy egy meg nem nevezett helyen robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót és a legendás sárkánypalota jelét a tengerfenéken. A merülőkapszula a természeti erőforrások békés, tudományos kutatását és hasznosítását szolgálja más fizikai, kémiai és biológiai kutatások mellett – hangoztatják a kínai szakemberek. Kína az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Japán után az ötödik ország, amely a tengerszint alatt 3500 méternél mélyebbre küldött embert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.