Román ivóvíz jöhet hazánkba

Bár Magyarországot a vizek országaként is szokás emlegetni, mégis Romániából kényszerülünk vizet hozni. Békés megyében ugyanis azzal javítanák az ivóvíz minőségét, hogy Aradról egy átvezetőrendszert építenének ki. A szolgáltató szerint hazánk ezen részén másként csak komoly vegyi eljárással lehetne az Európai Unió előírásának megfelelő ivóvízről gondoskodni.

Dékány Lóránt
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a vizek országa – sokszor hangzik el ez a közhelyes állítás hazánkkal kapcsolatban. Ennek ellenére Békés és további két megyében közel 330 ezer ember a közeljövőben Romániából juthat megfelelő minőségű ivóvízhez.
– Ha önmagában a felhasználható vízkészlet egy főre jutó mennyiségét vesszük alapul, akkor határozottan víznagyhatalomnak számít hazánk nemcsak európai, de világviszonylatban is. Azonban ez az állítás nem állja meg a helyét mindenféle vízre és az ország teljes területére – fejtette ki lapunk megkeresésére Nagy László, a Békés Megyei Vízművek Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy az Alföld nagy részén az a helyzet állt elő, hogy vizünk van ugyan, de az uniós ivóvízszabványnak való megfeleléshez technológiai tisztításra szorulna.
A megyében azonban nem ezt tervezik, hanem hogy egy átvezetőrendszer kiépítésével Aradról hozzon be jó minőségű vizet az érintett 67 önkormányzat. – Ugyanarról a Maros-hordalékkúp alatti vízbázisról van szó, amelynek magyarországi részét ma is használjuk, azonban a romániai oldalon lényegesen tisztább víz áll rendelkezésünkre, ráadásul bőséges mennyiségben – mutatott rá a szakember. Mint elmondta, egyrészt gazdaságossági számítások igazolták a vízátvezetés létjogosultságát, másrészt pedig így vegyi eljárásoktól mentes vizet fogyaszthatnak majd a helyi magyar lakosok.
Az érintett települések július 27-én tulajdonközösséget hoztak létre, innentől pedig már csak a forrás előteremtésére van szükség. Nagy László közölte, a romániai oldalon a kiválasztott 20 kút felújítása és a határig tartó 15 kilométernyi vezeték mintegy 2 milliárd forintba kerülhet, amit a Békés Megyei Vízművek Zrt. finanszíroz saját forrásból. A vízátvezetés magyarországi beruházása a határtól a kevermesi vízműtelepig tartó vezeték, valamint az aradi javítóvíz és a helyben kitermelt ivóvíz keverését végző vízműtelep megépítését foglalja magában, aminek költsége megközelíti az ötmilliárd forintot. Az önkormányzatoknak azonban itt sem kell a zsebükbe nyúlniuk, mert a forrást javarészt uniós alap adja, az önrészt pedig az állam finanszírozza. A szakértő leszögezte, hogy a konkrét munkálatok elkezdésének a sikeres pályázat a feltétele. Vagyis ha augusztus 31-ig minden pályázatot be tudnak adni, és gyors bírálati eljárás után megköttetnek a támogatási szerződések, várhatóan jövő év elején elindulhat a beruházás. – A pályázati források nyitva állnak azzal a feltétellel, hogy a beruházások végső elszámolásának határideje 2015. Tehát erre az évre minden ivóvízminőség-javító fejlesztésnek el kell készülnie, és a pénzügyekkel is el kell számolni – hangsúlyozta Nagy László. Megjegyezte, a megoldás eddig nemzetközi szinten is egyedülálló. Románia területéről, vízkincséből évente nyolcmillió köbméter ivóvizet készül átvenni a magyar régió.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.