Röviden

MTI
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Audi: újabb állami támogatás
Az Audi-gyár-bővítés korábban bejelentett 11,2 milliárdján túl 2,1 milliárd forintos támogatást ad az állam a nemrég bejelentett karosszéria-présüzem létesítéshez – idézte Becsey Zsoltot, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkárát tegnapi cikkében a Nyugathir.hu. A présüzem építését az új győri Audi-gyár alapkőletételén jelentette be Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. (MTI)

Nagy érdeklődés a kicsik részéről
Több mint ezer kisvállalkozás adott be támogatási kérelmet a mikrovállalkozások fejlesztésére kiírt pályázaton – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az Új Magyarország vidékfejlesztési program részeként hétmilliárdos kerettel meghirdetett pályázaton az érdeklődők 24 milliárd forintot igényeltek. Támogatást a kistelepüléseken működő vagy induló vállalkozások kérhettek, cégenként legfeljebb 35 millió forintot. (D. Z.)

Eltolták a lengyel euróbevezetést
Lengyelország nagy valószínűséggel nem fog csatlakozni az euróövezethez a következő parlamenti ciklus végéig, azaz 2015-ig – mondta tegnap a lengyel pénzügyminiszter. Jacek Rostowski szerint Varsónak továbbra is stratégiai célja az euró bevezetése az euróövezet adósságválsága ellenére, de előbb úrrá kell lenni ezeken a nehézségeken, és Lengyelországnak teljesítenie kell a bevezetéshez szükséges feltételeket. Lengyelország eredetileg idén akart csatlakozni az euróövezethez. (MTI)

Felminősítették Bulgáriát
Felminősítette az alapszintű befektetői sávon belül Bulgária kormányadósság-osztályzatát tegnap a Moody’s Investors Service, a folytatódó költségvetési fegyelemmel és az intézményrendszer erősödésével indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő pénteki londoni bejelentése szerint a bolgár szuverén adósság besorolása a cég listáján az eddigi „Baa3” szintről egy fokozattal, „Baa2”-re javul. (MTI)

Egyszerűbb számlák
Ősztől egyszerűbb, áttekinthetőbb víz- és csatornadíjszámlákat kapnak a jelenleginél a fogyasztók a győri központú Pannon-Víz Zrt.-től – közölte a társaság elnök-vezérigazgatója. Tőke László elmondta: az a céljuk, hogy „ne kelljen zsebkönyvet mellékelni” a számlák értelmezéséhez. Ennek érdekében döntöttek a számlázási szoftver cseréjéről. A fejlesztés költsége meghaladja a 100 millió forintot. (MTI)

Felsülés a román tőzsdén
Sikertelenül zárult az OMV Petrom 9,84 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjének tőzsdei értékesítése – közölte tegnap a román gazdasági miniszter. A román tőzsde legnagyobb ügyleteként beharangozott esemény azért kapott gellert, mert a befektetők a meghirdetett részvények kevesebb mint 80 százalékára adtak vételi ajánlatot. A román állam 20,64 százalékkal részesedik a társaságban. (D. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.