Röviden

MN
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazudott Murdoch?
London. James Murdochot, a brit sajtóbotrányba belebukott News of the World vasárnapi lapot kiadó vállalat, a News International elnökét börtön- és pénzbüntetésre ítélhetik, ha a londoni parlament alsóháza úgy látja, Murdoch hazudott az alsóház médiabizottságának – írta a The Guardian. Murdoch ugyanis azt mondta a bizottság tagjainak, hogy nem volt tudomása egy olyan e-mailről, amely szerint az illegális telefonlehallgatásokhoz nem csupán egy újságírónak volt köze. A News of the World két korábbi munkatársa szerint azonban Murdochnak szóltak az e-mailről. David Cameron brit miniszterelnök szerint emiatt Murdochnak ismét meg kellene jelennie a parlament előtt. (K. Z.)

NATO-adatokat loptak hackerek
Brüsszel. Az Anonymous nevű hackercsoport azt állítja, hogy feltörte a NATO honlapját, és óriási mennyiségű titkos adatot szerzett meg. Az észak-atlanti szövetség illetékesei közölték, hogy ellenőrzik a bejelentés hitelességét. (MTI)

Százezrek a szíriai utcákon
Damaszkusz. Mint minden pénteken, tegnap ismét nagyszabású, helyenként több százezres tüntetések voltak Szíria különböző városaiban. A tüntetők nemcsak a rendszer bukását követelték, hanem kifejezték szolidaritásukat a nyugati Homsz városában demonstrálókkal is. Legalább öt civil vesztette életét az éjszakai órákban Homszban, ahol múlt szombat óta ötvenen haltak meg. A városban
a karhatalom jelentős megerősítése ellenére is intenzív ellenzéki demonstrációk zajlanak. (MN)

Koreai tárgyalás három év után
Denpasar. Találkozott Észak- és Dél-Korea atomügyekben illetékes főtárgyalója tegnap az indonéziai Bali szigetén. Két év és nyolc hónap óta ez volt az első találkozó a két Korea tárgyalói között. Észak-Korea 2008 decemberében vonult ki a nukleáris leszereléséről folytatott tárgyalásokról, egy hónappal később pedig végrehajtotta második kísérleti atomrobbantását. (MTI)

Kanada lecsap a háborús bűnösökre
Ottawa. Harminc, Kanadában bujdosó háborús bűnös fotóját és adatait tette közzé a kanadai kormány; az intézkedés az illegális bevándorlással szembeni keményebb lépések sorába illeszkedik. (MN)

Enyhe büntetés a grúz kémeknek
Tbiliszi. Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek tegnap három fotóst – köztük Mihail Szaakasvili elnök hivatalos fényképészét – Grúziában azzal a váddal, hogy Oroszország javára kémkedtek. A bíró rögtön el is rendelte az elítéltek szabadlábra helyezését. Az ügyészség közleménye szerint az elítéltek nem jelentenek nemzetbiztonsági veszélyt Grúziára. A vádlottak titkos állami adatokat szereztek meg, amelyeket az orosz katonai hírszerzésnek adtak át. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.