Röviden

MN
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többség kiállt a chipsadó mellett
Bár a lakosság kétharmada támogatja az új népegészségügyi termékdíj bevezetését, a megkérdezettek többsége szkeptikus az elért társadalmi hatást illetően – derül ki a Szinapszis Piackutató Kft. kutatásából.
A Webbeteg.hu megbízásából készített felmérés szerint az emberek úgy látják, az intézkedés ösztönözni fogja az adómegkerülést, illetve támogatja a külföldi, elsősorban határ menti vásárlásokat. (M. B.)

Szünetel a helyreállítás
A napok óta tartó esős időjárás miatt újra leállították a szenynyező anyagok beszállítását a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben. Így az elbontott házak törmelékének elszállítása, az élővizek medrének kotrása, valamint a Torna patak és a Marcal folyó mentesítése is szünetel az intenzív esőzés miatt. A Torna patak vizének pH-értéke egyébként nem lépi át a megengedett határértéket, és a szálló por napi átlagkoncentrációja sem haladta meg az egészségügyi határértéket Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. (MTI)

Onkológiai centrum Veszprémben
Regionális onkológiai centrum létesül 2013 végéig Veszprémben, a megyei kórház területén. A 62 ágyas rákgyógyító központ 4400 négyzetméteren, 3,6 milliárd forintos beruházással valósul meg. A közép-dunántúli régió rákbetegeinek ellátását, gyógyítását szolgáló centrum létesítéséhez 2,3 milliárd forint uniós támogatást nyert a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház, ehhez a fenntartó megyei önkormányzat 1,3 milliárdot tesz hozzá. (MTI)

Nyáron is dolgoznak
Nyáron is folyamatosan ülésezik a kormány, többek közt a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó intézkedések előkészítése lesz napirenden – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a tegnapi kormányülést követően, ahol szó volt a génmódosított vetőmagok és élelmiszerek magyarországi helyzetéről is. kormányzati álláspont szerint Magyarországot tisztán kell tartani a génmódosított termékektől. (MTI)

Pályázat diákok lakhatására
Kollégiumi férőhelyekre és albérleti támogatásra írt ki pályázatot a következő tanévre kaposvári egyetemisták és főiskolások számára a város önkormányzata, mely erre a célra, illetve különböző ösztöndíjakra idén összesen 40 millió forintot különített el. A pályázatra azok az állandó kaposvári lakóhellyel rendelkező fiatalok jelentkezhetnek, akik valamely egyetem vagy főiskola nappali tagozatán folytatják tanulmányaikat, a családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékát, ami jelenleg 57 000 forint, valamint kollégiumi férőhely iránti kérelmüket az adott oktatási intézmény elutasította. Kaposvár önkormányzata évek óta 50 kollégiumi férőhelyet tart fenn Pécsett, albérleti támogatást pedig az idén eddig 104 hallgató kapott. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.