Röviden

MN
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar szál a WikiLeaksben
Budapest. Újabb, a WikiLeaks által közzétett amerikai diplomáciai táviratban bukkant fel a magyar szálakkal is átszőtt bolíviai összeesküvés, a Tóásó-ügy. A La Paz-i amerikai nagykövetségen 2009. április 24-én kelt, nem minősített távirat Evo Morales bolíviai elnök spanyol nyelvű tévécsatornáknak adott interjújáról számol be, amelyben az elnök az amerikaiakat vádolta az összeesküvéssel. – Magyarországnak és Írországnak nincs erkölcsi alapja, hogy saját vizsgálatot folytasson Santa Cruzban lelőtt állampolgáraik ügyében – mondta Morales. (MN)

Szerbiai tiltakozás Képíró miatt
Belgrád. Gyűlést tartottak vasárnap este Belgrádban és Újvidéken tiltakozásul amiatt, hogy Magyarországon felmentették a háborús bűntettek vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost. – Azért jöttünk öszsze, hogy kinyilvánítsuk egy igazságtalan döntés miatti elégedetlenségünket – mondta Avram Israel, a tiltakozás egyik szervezője. A megmozdulást a Társaság a holokauszt emlékének megőrzéséért nevű mozgalom szervezte. (MTI)

Brüsszeli intő két tagállamnak
Brüsszel. Formai szempontból összhangban vannak az úgynevezett schengeni joggal azok az intézkedések, amelyeket Olaszország és Franciaország tavasszal hozott az Észak-Afrika felől érkező menekülthullám kezelésének érdekében – állapította meg az Európai Bizottság. Cecilia Malmström belügyi biztos sajnálja viszont, hogy a schengeni övezet működtetésének szellemiségét ezek az intézkedések nem tartják teljesen tiszteletben. (MTI)

Fegyverszállítókat fogott el Izrael
Jeruzsálem. Izraeli katonák feltartóztattak tegnap a Holt-tengeren egy csónakot, benne két palesztinnal, akik fegyvereket szállítottak. A csónakon több Kalasnyikov típusú géppisztolyt, lőszereket, illetve más fegyvereket találtak. A palesztinok Jordániából szállíthatták a fegyvereket. (MTI)

Líbiai felkelők akciója Szófiában
Szófia. Líbiai felkelők egy csoportja tegnap át akarta venni az irányítást az ország szófiai nagykövetségén. A nagykövetet elkergették, elégették Moammer el-Kadhafi líbiai vezető portréit, eltávolították a hivatalos líbiai lobogót, helyére saját zászlójukat vonták fel. A bolgár külügyminisztérium annak ellenére, hogy a líbiai felkelők testületét legitimnek ismerte el, nemkívánatos személlyé nyilvánította a csoportot vezető konzult. (MTI)

A Vatikán hazahívja dublini nunciusát
Vatikánváros. A Vatikán úgy döntött, hogy konzultációra hazahívja az apostoli nunciust Írországból, miután az ír miniszterelnök éles bírálatokkal illette a Szentszéket. Enda Kenny kormányfő július 20-án azzal vádolta meg a katolikus egyházat, hogy akadályozta a vizsgálatot, miután napvilágra került egy jelentés 19 papnak a dél-írországi Cloyne egyházmegyében elkövetett pedofil cselekedeteiről. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.