Rövidesen a bankkártya is elavult lesz

Rövidesen a jelenlegi szolgáltatások sokaságát fogja megreformálni a kis hatósugarú rádió-adatátviteli technológia lakossági alkalmazása. A távközlési cégek – önkormányzattal vagy banki szolgáltatóval összefogva – már tesztelik rendszereiket, s ennek nyomán első körben a bankkártyák és a buszbérletek szerepét veheti át az okostelefon.

Bodacz Péter
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a mobiltelefon, illetve az internet robbanásszerű globális felfutásához lesz hasonlítható a kis hatósugarú rádió-adatátviteli technológia (Near Field Communication, NFC) elterjedése is, amelyre csak egy-két évet kell várni. Legalábbis erre utal, hogy – miután a mobileszközök ez irányú fejlesztése is kezdetét vette –, a távközlési társaságok partnercégeikkel együtt már tesztelik saját struktúrájukat. Az új rendszer – amely várhatóan a pénzhelyettesítő eszközök piacára fog elsőként és leglátványosabban berobbanni – olyannyira egyszerű, hogy inkább az a különös, miért csak mostanában jutottak el idáig a fejlesztők. A kulcsszerep, csakúgy, mint az elmúlt közel száz év információközlésében, ez esetben is a rádióhullámoknak jut: a legújabb okostelefonok akkumulátorába vagy hátlapjába már beépítenek egy speciális NFC-csipet, aminek segítségével a készüléken, vagy a SIM kártyán tárolt banki információk (ezek most a pénzintézetek által kibocsátott külön bankkártyán, hitelkártyán vannak) fizetéskor lehívhatók. Ehhez elegendő a készüléket egy tenyérnyi nagyságú érzékelőfelület előtt elhúzni. Az ily módon lebonyolított tranzakcióban az okostelefonnak nincs szüksége sem GSM-, sem pedig internetes kapcsolatra. A kereskedelmi egység informatikai rendszerre viszont automatikusan veszi fel a kapcsolatot a bankszámlánkat vezető pénzintézettel, pontosan úgy, ahogy ma, a bankkártyás fizetés esetén történik ez. A rendszer kísérleti jelleggel már működik Nizzában:
4-5000 felhasználó és több száz kiskereskedelmi egység alkalmazza ezt a fizetési módot.
A technológiában rejlő lehetőségekről Nyéki Zsolt, a Vodafone mobilfizetési üzletág-igazgatója érdeklődésünkre kifejtette: minden feltétel adott, így csak idő kérdése, hogy mikor lesz általánosan elterjedt az NFC-rendszer. Ennek ugyanakkor előfeltétele a piac szereplői közötti megállapodás is, hiszen praktikus, felhasználóbarát működés leginkább akkor képzelhető el, ha egységes, biztonságos, könnyen használható szolgáltatás kerül az ügyfelek készülékére. Ehhez a megfelelő alapot a mobiltelefonban található SIM kártya jelenti, amely maximálisan megfelel az előző feltételeknek. – A rendszer használatával nem csak a fizetésre használt bankkártyák, a kereskedelmi láncok pontgyűjtő kártyái, vagy a különböző utazásra jogosító bérletek, jegyek válthatók ki. A telefon a személyi adatok biztonságos és hiteles tárolására is alkalmas lehet, amennyiben azt a hatályos jogszabályok lehetővé teszik majd – vázolta a lehetőségeket Nyéki Zsolt, kiemelve: a telefonnal elérhető újfajta szolgáltatások éppolyan biztonságosak, mint a jelenleg használatosok. A készpénzmentes fizetéshez például ugyanúgy be lehet állítani PIN-kódos jóváhagyást, mint a bankkártyák esetében, a banki szolgáltatásoknál már ismert letiltás lehetősége pedig hasonlóan egyszerűen jöhet szóba a személyes okmányaink esetében is.
Idehaza a mobilfizetés terén a nyári fesztiválok jelentik a kísérleti terepet. A VOLT-on és a Balaton Soundon a hasonló elven alapuló, az egyik kereskedelmi bank által kibocsátott feltölthető fizetőkártyákkal lehetett rendezni a számlát a söntéseknél. A kimondottan okostelefonos fizetés debütálása a budapesti Sziget Fesztiválon várható, ahol elsőként a Vodafone teszteli a rendszert néhány száz partnere részvételével. A felhasználási terület más, a technológia viszont közel ugyanaz a Magyar Telekom már folyamatban lévő szolnoki közösségi közlekedési tesztelésénél is. A társaság már kibocsátott egy, a fesztiválok fizetőkártyáira hasonlító T-City Városkártya névre keresztelt plasztiklapot az alföldi megyeszékhelyen, ami lényegében a bérlet és jegy helyettesítésére vagy vásárlására használható. Az NFC technológiával ugyanez az alkalmazás okostelefonnal is valóra válik.
A rendszer mielőbbi elterjedése óriási üzletet jelent a távközlési szolgáltatóknak és pénzintézeteknek egyaránt, ezért nem meglepő, hogy – mint arról lapunk korábban beszámolt – hat magyarországi szoláltató összefogásával létrejött a Magyar Mobil Tárca Egyesület. A Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, illetve a MasterCard, az OTP Bank és SuperShop együttműködésének célja, hogy 2012-ben (az idei tesztüzemek után) elindulhassanak a kereskedelmi szolgáltatások.
A mobilkészülék fizetési alkalmazásának jogi hátterét illetően a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) érdeklődtünk. Mint közölték, lényegében egy mobiltelefonra telepített bankkártyáról van szó. – A bankkártya készpénz-helyettesítő eszköz, amelynek kibocsátása pénzforgalmi szolgáltatásnak minősül, így engedélyköteles tevékenység. Ha ezen kártya kibocsátója nem a telefontársaság, úgy ez a szolgáltató csak a megbízás megadásához szükséges csatornát biztosítja, amihez nem kell külön engedély – áll a PSZÁF lapunknak megküldött tájékoztatásában. A felügyelet közlése abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy az SMS-sel történő virtuális e-matrica és e-parkolójegy vásárlása körül nemrégiben jogi aggályok merültek fel. E téren végül az jelentett a megoldást, hogy – miként a felügyelet állást foglalt – a termékeket ezen az úton csak szűk körben értékesítik. A PSZÁF ezen ügyleteket mobil vásárlásnak nevezi, míg a jövőt jelentő pénzhelyettesítés mobil fizetésnek minősül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.