Sarkozy szigora

A válság hatására a franciák is meggondolják, hogy mire költik a pénzüket. A többletkiadások lefaragása erőteljesen érinti az idei üdülésre szánt összeget is. A kormány is jó példát mutat, hiszen tagjai a költséges és távoli külföldi célpontok helyett inkább hazai tájakon pihennek.

Pósa Tibor
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus elsején indul a nagy déli kirajzás Franciaországban. E hét végén kel útra a franciák nagy többsége, hogy elérje üdülése helyszínét, amely jó esélylyel a mediterrán tengerparton fekszik. Mondanunk sem kell, ilyenkor a délre tartó autópályákon akár több száz kilométeres dugók vannak, az emberek bent aszalódnak a gépkocsijukban, a végeláthatatlan sorokban csak csigalassúsággal lehet előrehaladni.
Augusztusban egész gyárak, üzemek bezárnak, vagy csökkentett létszámmal működnek. A nagyvárosokban határozottan érződik a tömeg mérséklődése. A franciáknak öt-hat heti fizetett szabadságuk van, ebből nyáron úgy egy hónapot vesznek ki, amiből általában három hetet üdülnek.
A közlekedésszervezők hasztalan próbálják rábírni korábbi vagy későbbi indulásra az utazókat, alig van, aki hallgat rájuk. Hiába vezették be a július elejei szabadságolást is, csak azt érték el, hogy ezentúl két hétvégén lesz reménytelen dugó a délre vezető autópályákon.
Ám egy nem várt megoldás kezdi éreztetni hatását. Nem kell sem a kora hajnali, sem pedig a késő esti autózást választani, ha valaki el sem indul vakációzni! Két franciából egy azon gondolkozik, hogy az idén nem megy el sehová nyaralni. Egy július elejei közvélemény-kutatás szerint a franciák 45 százaléka nem engedheti meg magának a többhetes tengerparti vakációt.
Egyértelműen a válság utóhatását vélik felfedezni a szakértők e döntésben: az otthon maradást választók 59 százaléka személyes okokkal magyarázza határozatát, 45 százalékuk kijelentette, hogy sajnos nincs pénze ilyen „luxusra”. A kiadások mérséklésére többen rövid látogatást terveznek rokonoknál, barátoknál. Ebben az esztendőben a nem üdülők közül negyven százalék abban bízik, hogy jövőre már lesz elegendő pénze a vakációra.
Az üdülést választók kétharmada úgy nyilatkozott, hogy tavalyhoz képest nem változtat kiadásain. Tizenegy százalékuk azt tervezi, hogy az idén visszafog költségeiből, esetleg a tavalyinál alacsonyabb besorolású szállást választ magának és családjának, vagy lerövidíti a nyári szabadsága hosszát. Tehát ezekben a körökben is felütötte a fejét a spórolás.
A Parisien napilap felkeresett egy olyan családot, amely úgy döntött, hogy az idén nem megy üdülni. Nem munkanélküliekre kell gondolni, mindkét felnőttnek van állása: a férj gyógyszertári alkalmazott, a feleség titkárnő. Három lányuk van, a legnagyobb most jutott be a jogi karra. A családi tanács őérte döntött úgy, lemondanak az üdülésről, oly sokba kerül a nagylány beiskolázása.
– Egy miniszter sohasem vakációzik. Esetleg pihen – így szól az idén követendő magatartás párizsi kormánykörökben. Nicolas Sarkozy államfő egy közelmúltbeli minisztertanácsi ülésen fejtette ki gondolatait arról, hogy egy miniszternek az év 365 napján szolgálatban kell állnia. Az elnök arra kérte kormánya tagjait, hogy az augusztusi szabadságukat Franciaországban töltsék. Egy ilyen felülről jött felvetésnek csak a legritkábban lehet ellenállni, úgyhogy az augusztus 2-tól 24-ig tartó „pihenő” időszakban is biztosak lehetünk abban, hogy gyorsan elérhetők lesznek a miniszterek. És az sem mellékes, hogy a tárcavezetők tevékenyen bekapcsolódhatnak az „Ismerd meg hazádat!” mozgalomba.
Mire fel ez a poroszos szigorúság? Franciaországban tíz hónapra vagyunk a 2012-es elnökválasztástól, még egy olyan botránysorozatot, mint amilyen ez év kezdetén volt az üdülésekből, az elnök nem engedhet meg magának. Januárban a volt külügyminiszter, Michele Alliot-Marie keveredett zűrös ügybe azt követően, hogy Tunéziában elfogadta egy Ben Ali volt tunéziai elnökhöz közel álló vállalkozó szívességét, amiről többször „hiányosan” számolt be a párizsi parlament előtt. Vagy a fél kabinetről kiderült, hogy Észak-Afrikában „telelt”, köztük a francia államfő Marokkóban, a miniszterelnök pedig Mubarak volt elnök vendégeként Egyiptomban.
Ilyen előzmények után természetesen érthető az államfői szigor: nem szabad támadási felületet adni az ellenzéknek. Ráadásul Franciaországban élénken él még 2003 nyarának emléke, amikor a hőség miatt 15 ezer – főként idős – ember hunyt el a nagyvárosokban, és azon augusztusi napokban nem volt egyetlen miniszter sem Párizsban, aki intézkedni tudott volna.
Jó példával most Nicolas Sarkozy is elöl jár. Ötödik hónapban lévő, állapotos feleségét, Carla Brunit hétvégeken kereste fel a besanconi államfői üdülőben. Idilli képek jelentek meg a találkozókról, amelyeken meghitten sétálgatnak. Az elnök augusztusi pihenésének helyszínét is közölték. Carlával Cap Negrén töltenek majd el két hetet. A Földközi-tenger partján fekvő üdülő a feleség családjának tulajdonában van, egyébként Cap Negré a francia hírességek által igen kedvelt hely. Persze lehet, hogy ha a kismama valóban pihenésre vágyik, talán el kellett volna kerülnie ezt a nyüzsgő sztárforgatagot, amelyből Párizsban is kiveheti a részét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.