Sarkozyt is elérheti az új IMF-vezér ügye

Az nem lehet, hogy Franciaország nem tud kiállítani egy olyan személyt, aki minden tekintetben feddhetetlen és alkalmas a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának. A múlt héten Párizsban büntetőügyi eljárásról döntöttek Christine Lagarde egy hónapja kinevezett IMF-vezér ellen. Eközben a sajtó azt feszegeti, vajon kinek a közbenjárására cselekedett a volt gazdasági miniszter.

Pósa Tibor
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt nagy ünnepség a francia fővárosban, amikor július végén, kemény egyeztetések után Christine Lagarde-ot választották meg a szintén francia Dominique Strauss-Kahn helyére a Nemzetközi Valutaalap élére. A csapodár és nőfaló előd helyett most a szakmaiság, a szigor, a pontosság erénye diadalmaskodott, és mindenki csak örülhetett, hogy Christine Lagarde személyében első alkalommal nő került az IMF vezetői székébe. Az örömkönnyek hamar felszáradtak a francia fővárosban. Bár már a gazdasági és pénzügyminiszter jelölése pillanatában tudtak róla, hogy könnyen büntetőbíróságra kerülhet Lagarde asszony, Nicolas Sarkozy mégis őt jelölte a jelentős nemzetközi posztra. Egy hete a francia Köztársasági Igazságügyi Bíróság, a CJR eljárást kezdeményezett Christine Lagarde ellen, mégpedig „hamisításban való cinkosság és közvagyon megkárosítása” ügyében. A CRJ az egyetlen francia hatóság, amely miniszterek esetében a hivatali idejükben elkövetett visszaéléseket vizsgálhatja. Az említett vádak, ha bizonyítást nyernek, igen súlyosak.
Miről is van szó? 2007-ben a miniszter asszony szóbeli közbenjárására, legalábbis ezt vallotta kabinetfőnöke, Bernard Tapie ügyét újra polgári békéltető bíróság elé utalták ahelyett, hogy hagyták volna a büntetőbíróságra. A három évvel ezelőtt megszületett egyezségben Tapie, az Adidas cég volt tulajdonosa – a kamatokkal együtt – 400 millió eurós csekket kapott a Crédit Lyonnais, akkor még állami cég felszámolójától.
A Crédit Lyonnais ellen ekkor már 15 éve vívta jogi csatáját Tapie. A szocialista Francois Mitterrand második elnöksége alatt még városfejlesztési miniszterséget is kapott a nagyszájú vállalkozó, aki soha nem szégyellte „self-made-man” jellegét, az önmaga megcsinálta ember típusát. A szegénysorból jött Tapie a 70-es, 80-as években csődbe jutott vállalatok megvásárlásával, majd miután rendbe szedte őket, busás haszonnal történő eladásával tett szert vagyonára.
Így szerezte meg a német Adidast is, miközben tulajdonosa lett az Olympique Marseille-nek, amellyel megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A vállalkozó 1993-ban utasítást adott bankjának, hogy vásárolja vissza az Adidast, ám az – a feltételezések szerint az új tulajdonossal összejátszva – ezt nem tette meg. Tapie ezért kárpótlásért és az elmaradt haszonért is perelte a Crédit Lyonnais-t. Időközben megjárta a börtönt is, ahol a kilencvenes évek végén két évet ült a futballcsapatának egyik rábizonyított bundameccse miatt.
Csődbe jutott, mindenét elárverezték. De Tapie nem az az ember, aki könnyen feladja. Színészkarrierbe kezdett, a hozzáértők szerint nem is tehetségtelenül. Nyilván ez nem volt nehéz számára, hiszen mindig valamilyen szerepet játszott. A magát mindig is radikálisnak valló ember a 2007-es választásokon nagy Sarkozy-hívőként jelent meg. Rajongói mindig is voltak, bár párt nem állt mögötte, de azért jó pár szavazatot hozott – főleg a baloldalról – a megválasztott elnöknek. A francia lapok most azt sugallják, hogy valamilyen formában az államfőnek meg kellett köszönnie ezt a nem várt szívességet. Ez egy beszélgetés is lehetett, amelyben felhívta minisztere figyelmét Tapie kérésére, hogy gazdasági békéltetőbíróságon rendezzék ügyét – véli több francia napilap.
Egyelőre arra van bizonyíték, hogy az utasítás Lagarde-től jött, ami már önmagában visszaélés a hatalommal, megengedhetetlen beavatkozás az igazságszolgáltatás ügyeibe. Hiába hangzik frappánsan a volt gazdasági miniszter védekezése: „Olyan fejem van, mintha Tapie barátja lennék?” – tette fel a költői kérdést az újságíróknak. Ennél nyomósabb érvet kell majd előadnia a kihallgatáson. Christine Lagarde személyesen nem ismerte Tapie-t, nem került vele semmilyen kapcsolatba. Mégis, akkor kinek az utasítására, kérésére cselekedett az eddig csak a becsület mintaképeként emlegetett Lagarde, amivel törvényt sértett?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.