Sírok felett táncoltak

A falakkal ölelt történelmi belvárosban eddig több olyan emléket tártak fel, melyek a római Sopianae életéről, s a kereszténység első évszázadairól mesélnek az utókornak. Most kiderült, a pécsiek évtizedekig ókeresztény sírok felett táncoltak. A romokat visszatemetik.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy föld alatti látogatóközpontban tekinthetik meg az érdeklődők a világörökség részét képező festett ókeresztény sírkamrákat, a különleges hétkarélyos kápolnát, a Cella Septichorát, de régóta látogatható már az ókeresztény mauzóleum is. Ezért sem volt meglepő, hogy néhány lépésre, a világörökségi zóna határán fekvő Rózsakert is értékes örökséget rejt, ráadásul e telek szintén az egykori ókeresztény temető területén fekszik.
A Pécsi Székeskáptalan tulajdonában álló telken, az egykor igen kedvelt, de több mint tíz évvel ezelőtt bezárt táncos-zenés kerthelyiségnek otthont adó területen tavaly kezdett egy vendéglátóhely építésébe a bérlő Pécsi Egyházmegye. A munka előtt elvégzett feltárások során találták a baranyai megyeszékhely római kori múltjának újabb szenzációs darabját, egy cella trichorát, azaz háromkarélyos kápolnát.
A 2010-ben indult és 2011-ben befejezett ásatásokról tartott sajtótájékoztatón az ásatásvezető Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze elmondta, a már korábban Pécsett feltárt, szintén háromkarélyos kápolna párját találták meg a telken. Egy téglalap alakú központi teret határoló három félköríves apszis romjaira, valamint egy előcsarnokra leltek, az építmény alsó szintjén pedig kripta helyezkedett el. Mint mondta, az ismert festett pécsi sírkamrák megléte miatt arra számítottak, hogy ismét freskóval díszített kripta várja őket, de csalódniuk kellett: a sírboltnak csak vakolt falai voltak.
A kriptában sírokat sem találtak. Feltehetően elmozdítható szarkofágokba temetkeztek, ezek nyomára azonban nem bukkantak. A feltárási munka dokumentálása szerdán le is zárult. Néhány napon belül azonban visszatemetik a romokat, mivel a maradványok bemutathatóvá tétele – az óvatos becslések szerint is – százmillió forintos tétel lenne. Erre azonban egyelőre nincs pénz, s csak egy valamikori pályázati forrásban bízhatnak a pécsiek.
Mint megírtuk, néhány évvel ezelőtt találták meg a baranyai megyeszékhelyen egy Rákóczi úti magántulajdonban lévő telken annak a pogány basilicának a romját, melyet a későbbiekben vélhetően a keresztények is birtokba vettek. Ezen emlék szintén nem látható, mivel pénz hiányában ezt is eltemették, itt jelenleg parkolót üzemeltetnek. A szakemberek álláspontja szerint rendkívüli tudományos jelentőségük miatt azonban fontos lenne mindkét örökség bemutatása a nagyközönségnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.