Sokat javult a magyar gazdaság helyzete

Magyarország gazdaságának helyzete sokat javult az egy évvel ezelőttihez képest – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Gianni Franco Papa, az UniCredit Bank régiónkért felelős igazgatója. A milánói bankvezér szerint nem lehet egy lapon emlegetni az olaszországi és a görögországi helyzetet, így nem kell tartani attól, hogy Róma az unió segítségére szorul.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hete a befektetők kockázatosabbnak ítélték meg Olaszországot Magyarországnál, amire még nem volt példa. Okozhat súlyos károkat Rómának az európai adósságválság?
– Nem gondolom. Világos, hogy az ország elleni spekulációról volt szó. Az olasz helyzet merőben különbözik a görögországitól, Olaszország stabil adóbevétellel és a harmadik legnagyobb iparral rendelkezik Európában. Míg az államadósság mértéke valóban magas, európai viszonylatban alacsony az új kölcsönök száma. Védelmet nyújt az országnak továbbá, hogy államadósságának túlnyomó része a belföldi hitelezők felé áll fenn, a háztartások eladósodottsága igen kis mértékű, valamint magasak a megtakarítások. Hiszem, hogy a közelmúltban elfogadott megszorító intézkedések nyomán a piacok újra biztosak lesznek abban, hogy Olaszország adósi helyzete fenntartható.
– Kik állhattak az Olaszország elleni spekuláció mögött? Ez az UniCreditet is érintette, pár nap alatt majdnem 30 százalékkal esett a részvényeik értéke.
– Nem lehet tudni pontosan. Annyi biztos, hogy a piacokon a hitelminősítők állásfoglalása után indult meg a lavina. A bank papírjai igen nagy forgalmúak, így köny-nyen lehet „játszani” velük, ezen- kívül Olaszországban nincsenek olyan szigorú szabályok a kereskedésre, shortolásra vonatkozóan, mint más európai országokban. Ez magyarázza a nagy ingadozást egy olyan pénzintézet esetében is, amely stabil alapokon áll. A napokban is volt egy nagy váltás, de fordított előjellel: –2,9 százalékról +9-re, s mára nagyjából a részvények értéke visszaállt a hisztériakeltés előtti szintre. Természetesen a tőzsde örök változás.
– Veszélybe sodorják az uniót a kisegítő csomagok? A legújabb ilyen döntést Görögország megmentése érdekében egyes szakértők úgy kommentálták, hogy egész Európát fel fogja égetni.
– Meg kell nézni azt is, hogy milyen szakértők állítanak ilyeneket, s milyen érdekek húzódnak meg az elemzések mögött. Európa nem engedheti meg magának azt, hogy ne segítse ki a görögöket, s az eurózóna egyik országa csődbe kerüljön. Ez ugyanis nemcsak a helléneknél, hanem az egész valutaövezetben súlyos károkat okozna.
– Egyre többen vélekednek úgy, hogy a hitelminősítők súlyosbítják a globális krízist. Kell Európának saját minősítő?
– Jelenleg három nagy amerikai cég működik ezen a piacon, ami elgondolkodtató. Nyilván egy ilyen intézményt nem lehet egyik napról a másikra létrehozni, a jelenlegiek számára viszont gyorsan lehetne szigorúbb szabályozásokat életbe léptetni. Mindazonáltal például Japánban már működik saját hitelminősítő.
– Mennyire veszélyezteti a kelet-közép-európai térséget a görög „vírus” hatása? Önök számára kiemelten fontos ez a régió, csak Magyarországon 120 új fiók létrehozását tervezik.
– Láthatók már a gazdasági növekedés – amitől a bank bővülési tervei nagymértékben függnek – jelei a térségben, de még igen törékeny ez a javulás. A legnagyobb veszélyforrás a kilábalás folyamatára egyértelműen az adósságválság. A régió országait elsősorban az export segíti hozzá a talpra álláshoz, s a kivitel jelentős része az eurózóna országaiba irányul. Egy súlyosabb válság a valutaövezetben tehát nem csak a közös pénzt használó országok fejlődését fogná vissza. Mi mindenesetre optimisták vagyunk, ugyanis látjuk a kedvező tendenciákat.
– Milyennek látja Magyarország helyzetét más régiós országokhoz képest?
– Egyértelmű a javulás, ha viszonyítási alapnak a néhány évvel ezelőtti, vagy akár az egy évvel ezelőtti állapotot nézzük. Biztató jel, hogy több nagyvállalat szándékozik befektetni itt, ami a kisebb cégek számára is üzleti lehetőségeket rejt magában. Természetesen még sok a tennivaló, de elmondható, hogy a kormány és a jegybank jól kezelte a helyzetet. A terjeszkedési terveink is azt mutatják, hogy bízunk az ország teljesítményében, ki akarjuk venni a részünket a munkahelyteremtésben, hiszen mi hosszú távra tervezünk, s odafigyelünk a szociális felelősségvállalásra is. A pénzintézet egy nemzetközi bankcsoport tagja, de beilleszkedik a helyi viszonyok közé, és így minél lokálisabbá válik.
– A befektetők egyre jobban kedvelik Magyarországot. Ez megelőlegezett bizalom, vagy tényleg stabilizálódik a költségvetés helyzete?
– Voltak olyan szigorú intézkedések, amelyeknek nem örültünk, mint például a pénzintézeti tevékenység megadóztatása. De megértjük, miért volt szükség erre a lépésre. A kormány az államadósság csökkentésén dolgozik, ami igen fontos az ország pénzügyi stabilitása szempontjából. A forint ára az utóbbi időben a svájci frank által okozott sokkok ellenére szépen stabilizálódott. Ezek mind világosan mutatják a pozitív elmozdulást.
– A jegybank szerint a vállalati hitelezés még mindig nem indult újra. Ez a bankadó miatt van így, esetleg más országokban jobban megéri kihelyezni a pénzt, vagy egyszerűen nincsenek kedvükre való cégek?
– A kereslet hiányáról van szó elsősorban. Soha nem szivattyúztunk ki forrásokat Magyarországról, a válság kitörésekor aláírtuk az erre vonatkozó bécsi megállapodást is. Bár a vállalati szektor gyorsabban magára talált, mint a kereskedelem, ott is megfigyelhető az óvatosság a befektetésekkel kapcsolatban. A cégvezetők elsősorban arról kívánnak meggyőződni, hogy a krízisből való kilábalás mennyire fenntartható.
– Megjelenik-e az önök mutatóiban az, hogy a magyarok elkezdtek takarékosabbak lenni? Sokak szerint emiatt áll a kereskedelem.
– A megtakarítások mértéke növekedett az országban. Ez egy tipikus magatartás egy válság után, az Egyesült Államokban is hasonló fordulat következett be. A nagyobb megtakarításoknak megvannak a kedvező hatásai, ugyanis kiegyensúlyozottá teszik a növekedést.
– Egyesek szerint Magyarországon az elmúlt húsz évben irreálisan magas profitra tettek szert a bankok. Ha nem is ért egyet ezzel, hogyan kommentálná?
– Azt látjuk, hogy sok hitelesnek komoly gondot okoz például a svájci frank árfolyamának a drágulása. Emellett azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kölcsönök segítségével számos család lakáshoz, autóhoz jutott. Amikor a bankok tevékenységét megítéljük, figyelembe kell venni azt is, hogy milyen volt a helyzet ezelőtt tíz-húsz évvel, s nem csak a válság előtti pillanat a reális viszonyítási alap. Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy Budapest és az ország számos része nagyon sokat fejlődött, és ez legalább részben a banki tevékenységnek is köszönhető. Nem ismerem más pénzintézetek eredményeit, de mi a befektetett energiánkért cserébe a kockázatokkal arányos nyereségről adhatunk számot.
– Hibásak a bankok a mostanra kialakult válságban? Írország költségvetését például a bankok kimentése taszította a mélybe.
– Mi soha nem folyamodtunk állami segítséghez. De az Egyesült Államokban is – ahol a kormány számos pénzintézetnek volt kénytelen mentőövet dobni – nagyrészt már visszafizették a bankok a kölcsönt. Nem vezet jóra, ha kiragadunk egyetlen speciális helyzetet, a kérdés sokkal inkább az: mi történt volna a világgazdaságban, ha az adott bankokat nem mentik ki?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.