Sorompó a GMO-s termékeknek?

Csak hosszú távon váltható ki a takarmányban felhasznált génmódosított szója – vélik a vidékfejlesztési tárca szakértői, miközben a természetvédők szerint az erre irányuló erőteljesebb fogyasztói igény esetén ez akár már most is megoldható lenne.

Dénes Zoltán
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvileg most is lenne lehetőség génmódosítástól mentes szóját behozni külföldről a haszonállatok takarmányozásához, ám ehhez a vásárlók ez irányú igényének egyértelmű jelzésére lenne szükség – mondta megkeresésünkre Fidrich Róbert. A Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelősét azt követően kerestük meg, hogy az elmúlt időszakban kibontakozott GMO-botrány során egyesek azzal akarták elvenni az ügy élét, hogy különböző konzervekben, illetve a háziállatokkal megetetett takarmányban is megtalálható a génmódosított szója, vagyis végső soron megetetik velük. Tehát – vonták le a következtetést – Magyarország nem is GMO-mentes. Élesen külön kell választani a két dolgot – világított rá Fidrich Róbert, mivel hazánk igenis GMO-mentes, hiszen tilos bármilyen génmódosított növény köztermesztése. A két dolog összemosása szerinte éppen a géntechnológiában érdekelt cégek, illetve lobbistáik céljait szolgálja.
Ettől függetlenül – tette hozzá – nem baj, hogy ismét felszínre került a téma, mivel a hosszú távú cél az lehetne, hogy a polgárok, ha ezt igénylik, valóban GMO-mentes élelmiszereket fogyaszthassanak. Ami viszont a takarmányt illeti: az unió körülbelül 32 millió tonna szóját használ fel, nagy részét takarmányozásra. Mivel még a brazil szója 50 százaléka is GMO-mentes, illetve a kínai és indiai termelők is nagy mennyiségben termesztenek hagyományos szóját, elvileg most is lehetőségünk lenne arra, hogy a génmanipulált szervezeteket kizárjuk a takarmányozásból. Ehhez azonban egyértelmű jelzés kellene a tej- és húsvásárlóktól, hiszen amíg ez nem történik meg, addig a GMO-mentes tanúsítvány kiállításának többletköltségeit nem éri meg felvállalni az érintetteknek. A mostani vetőmagszennyezések külföldi eredete egyébként arra is rávilágított, hogy mennyire kiszolgáltatottá vált mezőgazdaságunk a multinacionális vetőmagtermesztő és -forgalmazó cégeknek. Emiatt – mutatott rá a szakértő – közép- és hosszú távon elengedhetetlenek a vetőmag terén is az élelmiszer-önrendelkezés irányába tett kormányzati lépések, például egy nemzeti vetőmagprogram elindítása. A génmódosítás elfogadtatására pedig semmiképp sem lehet hivatkozási alap, hogy jelenleg is import génmódosított szójatakarmányon élnek a haszonállatok. Ám ez nyilvánvalóvá teszi, hogy a kormánynak legkésőbb őszre konkrét lépéseket kell tennie a vidékstratégiában már megfogalmazott nemzeti fehérjeprogram megvalósítása érdekében (a szóját magas fehérjetartalma miatt keverik a takarmányba – a szerk.).
Miközben a hazai fehérjenövények – szója, csicseriborsó, lóbab, csillagfürt – termelési területe csökkent, megugrott az állattenyésztés importfehérjére alapozott takarmányozási gyakorlata, ami egyébként jelentős költségnövelő tényező – tájékoztatta lapunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium. Beszámolójuk szerint a vidékfejlesztési stratégiában is szerepel a korábban már alkalmazott fehérjeprogram felújításának terve, amellyel képesek leszünk a takarmányozásban és az élelmiszereinkben felhasznált, nélkülözhetetlen fehérjehordozók hazai megtermelésére. Ezzel a génmódosított szóját is kiválthatjuk. Ám e tervek megvalósulásáig – a szabad forgalmazás jegyében – a tagállamok nem tilthatják vagy korlátozhatják az olyan GMO-s termékek forgalomba hozatalát, amelyek megfelelnek a közösségben előírt követelményeknek. A közös európai piacon csak a termesztést tilthatjuk, a génmódosított termékek „szabad áramlását” nem. Az EU-ban jelenleg a MON810 génmódosított kukorica és az Amflora elnevezésű genetikailag módosított burgonya termesztése engedélyezett. Mindkét növényre Magyarország védzáradékot jelentett be, azaz hazánk területén nem lehet ezeket termeszteni.
A tárca szerint a világ génmódosított növénytermelésének 99 százalékát négy fontos mezőgazdasági haszonnövény adja: a szója, a kukorica, a repce és a gyapot génmódosított változatai. Ezek közül Magyarországon nem adottak a klimatikus feltételek a szója termeléséhez sem. Az állattenyésztés igényeit ezért csak behozatallal lehet kielégíteni. Európa szójafehérje-ellátása az Egyesült Államoktól, illetve egyes dél-amerikai országoktól függ, ahol engedélyezett a GMO-szója termesztése. E helyzetben tehát uniós szintű megoldást kell találni. Hozzátették: a szaktárca mindent megpróbál, hogy a hazai igényeket lehetőség szerint hazai termékekkel lehessen kielégíteni. Azt azonban látni kell, hogy a több évtizedes lemaradást egyik pillanatról a másikra nem lehet behozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.