Sugárzó búza és repce Japánban

Nagy Áron
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radioaktív céziumot találtak Japán Fukusima prefektúrájában termelt búzában és repcében – közölte tegnap az orosz Interfax hírügynökség. Az RT News idézte tájékoztatás szerint az élelmiszer-biztonsági szervek hatékony munkájának köszönhetően a sugárzó gabonából nem került a boltok polcaira. Ismert, hogy korábban céziumot mutattak ki fukusimai húsmarhákban is. A hatósági vizsgálat pedig kiderítette, hogy csaknem 2,7 tonna radioaktív húst adtak el negyvenhat japán prefektúrába. A vágómarhák amiatt kaptak sugárfertőzést, hogy a szabad ég alatt tartott takarmánnyal etették őket. Eddig tizenegy prefektúrában találtak főként tehenek eledeléül szolgáló sugárfertőzött rizsszalmát az állat-egészségügyi szervek – jelentette a hírportál.
A távirati iroda közben arról számolt be, hogy a japán hatóságok bejelentették: felvásárolják Fukusimában és a vele szomszédos prefektúrákban feldolgozott szennyezett marhahúst. Az ezzel járó költségeket, illetve az állattenyésztők kárát pedig megtéríti a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott Fukusima–1 atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. Emlékezetes, hogy a távol-keleti szigetországot idén tavasszal nagy erejű földrengés rázta meg, majd szökőár pusztított a part menti térségben. Egyebek mellett megsérült egy atomerőmű is, ahonnan jelentős mennyiségű sugárzó anyag szabadult ki a természetbe. Az ipari katasztrófa nem csak a mezőgazdaságnak okozott kárt; mivel nagy mennyiségű radioaktív víz folyt az óceánba, a tengermelléki erőmű közelében a halak is megfertőződhettek, ezért a hatóságok megtiltották a környéken a halászatot. Szakértők egyetértettek abban, hogy a fukusimai atombaleset Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris szerencsétlenség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.