Számítógép segíti a fogyatékkal élő gyermekeket

Mizsei Bernadett
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedi informatikai megoldásokkal javítják a sérült gyermekek életminőségét az ELTE-n – közölte tegnap az egyetem kutatóegyetemi-pályázati projektirodája. Az ELTE Informatikai Karának média- és oktatásinformatikai tanszékén olyan gyermekeknek készítenek fejlesztőprogramokat, akik nem képesek beszéd útján kommunikálni. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral és a Bliss Alapítvány Segítő Kommunikáció-módszertani Központjával (SKMK) közösen megvalósított program célja, hogy a gyermekek és fiatalok képesek legyenek számítógép segítségével hatékonyan kifejezni önmagukat, illetve hogy reakcióikat környezetük előtt is egyértelművé tegyék.
Miksztai-Réthey Brigitta és kutatótársai az SKMK növendékeinek olyan személyre szabott, alternatív eszközöket készítenek, amelyek a piacon még nem szerezhetők be. A gyermekek és fiatalok igényeit egyedileg mérik fel. Ezután döntik el, hogy az egyéni foglalkozásokon melyik programot használják. A növendékek az úgynevezett fejegérrel használják a számítógépet. A MouSense használatakor webkamerát helyeznek a monitor fölé, és a benne látott kép alapján a szoftver elemzi a fej mozgásának irányát.
A kutatóegyetemi projekt lehetővé teszi, hogy különböző területek szakértői állandó konzultáció mellett közösen dolgozzanak. A jövőbeli tervek szerint a MouSense a mostani projekt eredményeit felhasználva az egyéni viselkedési jegyeket felismerve segítené a felhasználókat. A hazai tanárképzést meghatározó Eötvös Loránd Tudományegyetem szempontjából rendkívül fontos, hogy a pedagógus-, illetve gyógypedagógus-hallgatókkal is megismertessék az eszközöket, akik így megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, ha speciális igényű fiatalokkal találkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.