Százhuszonkét halálos áldozat a Bulgarián

2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárták a kutatást a két héttel ezelőtti hajóbaleset áldozatai után a Kujbisevi-víztározón, a mentőegységek és a búvárok öszszesen 122 holttestet emeltek ki a vízből és a sétahajó roncsai közül.
– Az utaslista és a személyzeti nyilvántartás adatait figyelembe véve a szerencsétlenség összes áldozatát megtalálták – tájékoztatta tegnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a Ria Novosty hírügynökséget. Mint arról beszámoltunk, július 10-én a Volga folyó tatárföldi szakaszán, a húsz méter mély víztározón, három kilométerre a parttól a Bulgaria sétahajó egy manőver után a jobb oldalára dőlt és alig nyolc perc alatt elsüllyedt. Arról, hogy mennyien utaztak az ötvenhat évvel ezelőtt, Csehszlovákiában épült, elhanyagolt állapotban lévő jármű fedélzetén, több adat is napvilágot látott. Mostanra az Interfax értesülései alapján úgy tűnik, hogy a megengedett 130-nál jóval többen, 201-en tartózkodtak a hajón. A katasztrófát csak 79-en élték túl, a 122 áldozat közül 28 gyermek, 72 nő és 22 férfi volt. A szerencsétlenül jártak felkutatásában több mint négyezren – köztük több száz búvár – vettek részt, és legalább ezer hajót, illetve csónakot, illetve 130 helikoptert vetettek be.
A hatósági vizsgálat kiderítette, hogy a hajó engedély nélkül közlekedett, és a rendőrség azt gyanítja, hogy a műszaki vizsgán súlyos meghibásodásai ellenére engedték át. Megírtuk, hogy internetes fórumokon korábban folyami tengerészek hosszasan sorolták a Bulgaria műszaki hibáit, és fogadásokat kötöttek arra, hogy kibír-e még egy szezont. Az MTI tegnapi lapokat idéz, a jelek szerint a hajó kapitánya felismerte a veszélyt, ezért zátonyra akarta tenni a Bulgariát, de az olyan gyorsan süllyedt el, hogy nem érte el az alig negyven méterre levő földsávot. Kiemelése után a Bulgariát egy közeli téli kikötőbe vitték, majd a nyomozás befejezése után szétfűrészelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.