Szegények hátrányban

Hírösszefoglaló
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nyelvvizsgához kötik a jelentkezést, az kizárja a hátrányos helyzetű diákokat a felsőoktatásból – reagált az MSZP az oktatási államtitkárság vezetője, Hoffmann Rózsa által korábban bejelentett azon tervezetre, miszerint a jövőben csak nyelvvizsgával rendelkező diákok jelentkezhetnének főiskolára vagy egyetemre.
A szocialisták szerint ha megvalósul az oktatási államtitkárság elképzelése, az elzárja a felsőoktatásba jutás esélyétől a leghátrányosabb helyzetű, legszegényebb gyerekeket – adta hírül az MTI.
Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: jelenleg a közoktatás nagy részében nincs olyan színvonalú nyelvoktatás, amely garantálná, hogy a gyerekek többsége nyelvvizsgával fejezze be a középiskolát. Hozzátette, a nyelvtanítás újraszervezésének céljával egyetértenek ugyan, de ha a stratégiát nem fokozatosan, a kellő feltételek biztosításával vezetik be, azzal „barikádot emelnek” a felsőoktatás köré, és kizárják onnan a legszegényebbeket.
Az oktatási államtitkárság hamarosan elkészülő nyelvoktatási stratégiájának egyik célja, hogy a közoktatás megerősítésével párhuzamosan a nyelvoktatás színvonala is emelkedjen, és a fiatalok megfelelő nyelvi tudás birtokában kezdhessék meg felsőfokú tanulmányaikat. Ennek érdekében a tanulók az iskolai képzés keretei között megszerezhetnék a nyelvvizsga-bizonyítványt is. A törvény azokra a diákokra vonatkozik majd, akik még el sem kezdték a középiskolát, így a változtatásra megfelelő felkészülési idő áll rendelkezésre – közölte az oktatási államtitkárság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.