Szuperexpresszek karambolja

Legalább 43 halottja és csaknem 210 sérültje van már a kelet-kínai vasúti szerencsétlenségnek, amelyben szuperexpresszek ütköztek, és vasúti kocsik siklottak ki, zuhantak le egy viaduktról. A balesetnek nincsenek magyar áldozatai.

MN-összeállítás
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy sebességű, úgynevezett szuperexpresszek ütköztek össze szombaton késő este Kína keleti részén – jelentette Csöcsiang tartomány illetékeseinek tájékoztatása alapján a kínai média tegnap. A szerencsétlenségben legalább 43-an életüket vesztették, és hozzávetőleg 210-en megsérültek. Mint a távirati iroda megtudta, a hatóságok a Vencsou városa közelében történt baleset áldozatai közül tegnapig tizenkilencet azonosítottak: a halottak között két külföldi is van. A magyar nagykövetség konzuli részlege nem kapott értesítést arról, hogy magyar állampolgár lenne az áldozatok között – közölte Pekingben Zseli Miklós, a követség ügyvivője. Mint elmondta, egy család kereste a térségben járó és a telefonhívásra nem válaszoló hozzátartozóját Magyarországról, és kért segítséget a nagykövetségtől. Végül sikerült megtalálni az illetőt.
A baleset körülményeiről eddig annyit állapítottak meg, hogy a Hangcsou és Fucsou között Vencsou érintésével közlekedő D3115-ös számú szerelvény állítólag villámcsapás következtében megállásra kényszerült a nyílt pályán, majd hátulról belerohant a D301-es számú vonat, amely Pekingből tartott Fucsouba. Az utóbbi vonat első két kocsija egymásra torlódott, a viaduktról lefordult és a mélybe zuhant. A D3115-ös utolsó két kocsija ugyancsak kisiklott. Korábbi jelentésekben két lezuhant kocsiról volt szó, az újabbakban négyről.
A nagy sebességű szuperexpresszeken a repülőgépekhez hasonló – az utazás adatait rögzítő – fekete doboz is van, amit a katasztrófavédelmiek meg is találtak. Az eszközök vizsgálata és a mentés Csang Tö-csiang miniszterelnök-helyettes helyszíni irányításával folyik.
A kínai központi televízió beszámolója szerint többen menekültek meg úgy, hogy kitörték a vonat ablaküvegét és közel 20 méteres magasságból kiugrottak. Az egyik vasúti kocsinak csak az egyik vége ért földet, majdnem függőleges helyzetben állt meg. Az utasok elmondták, hogy a vonatuk már több mint húsz perce állt, s a vonatkísérő közölte velük, hogy villámcsapás miatt nincs áramellátás. Később lassan újra indult, majd érezték, hogy erősen rázkódni kezd a szerelvény és a kocsi sötétségbe borul.
Több mentőalakulat és legkevesebb 600 tűzoltó igyekezett a roncsokat szétvágni. A szakemberek holttestek, túlélők után kutattak, egyúttal a vasúti pályát is szabaddá tették, illetve javították. Az érintett vonalon tegnap délutánig ötvennyolc vonat közlekedését függesztették fel. A D3115-ös vonaton a baleset időpontjában több mint kilencszázan utaztak, míg a D301-esen több mint ötszáz utas tartózkodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.