Támogatás vízműveknek

Hírösszefoglaló
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 4,4 milliárd forinttal támogatja összesen 626 település lakossági ivóvíz- és csatornaszolgáltatását idén a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az érintett településeken jelentősen csökkennek a lakosság terhei – közölte a tárca a Kormany.hu oldalon hétfőn. A távirati iroda összefoglalója szerint az összegre azok a települések pályázhattak, ahol az önkormányzati, az állami és egyéb szolgáltatók által végzett lakossági közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás költségei az országos átlagnál magasabbak. Az intézkedés mintegy 1,2 millió embert érint. Az egyes régiók ivóvíz- és csatornadíjai között jelentős eltérés lehet. Az árakat ugyanis nagyban meghatározza az adott terület földrajzi helyzete és a népsűrűség. Fontos az is, hogy az érintett településen milyenek a víznyerési lehetőségek, mennyire egyszerűen lehet például karsztvízhez jutni, és szerepet játszik, hogy a szolgáltató milyen technológiával dolgozik – magyarázza a közlemény. A költségvetési törvény értelmében a Belügyminisztérium utalványozása alapján a Magyar Államkincstár egy összegben folyósítja a megítélt támogatásokat a települési önkormányzatok számlájára.
Idetartozó hír, hogy tegnap új tisztségviselőket választott a nyolcvanegy településen az ivóvíz minőségét és a szolgáltatás biztonságát javító nagyszabású beruházás megvalósítására létrehozott Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzati Társulás tanácsa. Az elnök Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere (Fidesz), helyettese Bratu László encsi polgármester (független) lett. A társulás feladata a több mint 4,5 milliárd forint összköltségű, Az észak-magyarországi régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátásának biztosítása elnevezésű beruházás megvalósítása. Ennek eredményeként az előírásoknak megfelelő szintre csökkentik az ivóvíz arzén-, ammónium-, mangán-, vas- és bórtartalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.