Timosenko kontra Janukovics

Székely Gergely
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább Julija Timosenko és Viktor Janukovics személyes párbajává válik a volt kormányfő elleni bírósági eljárás. Annak ellenére, hogy az államfő többször is úgy nyilatkozott, még a látszatát is kerülni akarja annak, hogy bármiféle nyomást próbálna gyakorolni a tárgyalásra. Ő még azt sem tartja elítélendőnek, fogalmazott, hogy Timosenko önmaga megvédése érdekében a jog helyett a politikát választotta. Elemzők szerint viszont a hatalom már a tárgyalás helyszínének, illetve az annak levezetésével megbízott, tapasztalatlan bíró személyének kijelölésével is eleve a politikus asszonyt akarta megalázni.
Hamar kiderült azonban, hogy a hatalom melléfogott, hiszen azt próbálja realitásként feltüntetni, amiben valójában csak reménykedik. Timosenko ugyanis átlátja a helyzetet, s a tárgyalótermet csupán színpadnak tekinti, Rogyion Kirejev bíró pedig szerinte csak Janukovics bábuja, vele szemben tehát lehet tiszteletlenül viselkedni. A politikus szerint számára ez az egyetlen módja annak, hogy kifejezze a bírósági eljárással kapcsolatos egyet nem értését és tiltakozását, a Janukovics-rezsimmel szembeni megvetését.
A negyedik hetében járó, elemzők szerint a show és a komédia eszközeinek teljes tárházát felvonultató bírósági eljárás közben ott tart, ahol elkezdődött, míg a közvéleményben erősödik a meggyőződés, hogy egyik gonosztevő a másikat próbálja rácsok mögé dugni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.