Több mint ezer őrizetbe vétel

Emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás gyanúja miatt 1030 embert vettek őrizetbe a hét végén a mexikói Ciudad Juárez városban. Az akciót emberi jogi szervezetek bejelentése előzte meg, amely szerint több tucat fiatal lány tűnt el a térségben.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ezer embert vettek őrizetbe a hét végén Mexikó Ciudad Juárez városában emberkereskedelem és szexuális kizsákmányolás gyanújával – közölte a La Jornada című újság. A helyi hatóságok vasárnapi tájékoztatása szerint a kilenc óra leforgása alatt végrehajtott akciót emberi jogi szervezetek bejelentése előzte meg. A civilek ugyanis megtudták, hogy a városban és térségében több tucat fiatal lányt tűnt el nyomtalanul. A hétvégi razziákon összesen 530 nőt és 500 férfit vettek őrizetbe a rendőrök, akik húsz kiskorú lányt is kiszabadítottak. Fogvatartóik prostituáltként dolgoztatták a gyerekeket a környékbeli bárokban és szállodákban.
Ciudad Juárez egyike a világ legveszélyesebb városainak, gyakran Mexikó bűnözési fővárosaként is emlegetik: utcáin csak tavaly több mint háromezer gyilkosságot követtek el. A város alig néhány éve még virágzott, a dinamikusan fejlődő helyi ipar 250 ezer munkást alkalmazott, ezzel Detroit riválisává nőtte ki magát. Az Egyesült Államok és Mexikó közötti kereskedelmi forgalom egyötödét ez a város bonyolította le – emlékeztetett a Drogriporter.hu. Aztán jött Felipe Calderon elnök 2006-os beiktatása és az általa hirdetett drogellenes háború, aminek következményeként máig negyvenezer ember vesztette életét. A gyárak többsége bezárt, a bevásárlóközpontok üresek, több mint tízezer kisvállalkozás szűnt meg, Ciudad Juárez a halál városa lett. Egy civil szervezet szerint tavaly 59 nő tűnt el a városban.
A mexikói hatóságok időközben azt is bejelentették, hogy a hadsereg több mint 800 tonna, metamfetamin gyártásához szükséges vegyi anyagot foglalt le Queretarónál. Ha a droggyártók nem buknak le, akkor több milliárd dollár értékben tudtak volna kábítószert készíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.