Többen kapnak lakásfenntartási támogatást

Összeolvad a gáz- és távhőár-támogatás a lakásfenntartási támogatással szeptember elsejétől. Ennek köszönhetően duplájára nőhet a kedvezményezettek köre. A törvénymódosítás nyomán azok is számíthatnak segítségre, akik fával, palackos gázzal  vagy szénnel fűtenek.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elsejétől lép hatályba az a törvénymódosítás, amelynek köszönhetően duplájára nőhet a lakásfenntartási támogatásban részesülők köre. A gáz- és távhőár-támogatás, valamint a lakásfenntartási támogatás összeolvadása révén egyrészt egyszerűsödik és egységesebbé válik a lakhatással összefüggő szociális ellátások rendszere, másrészt könnyen ki lehet majd szűrni azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe a támogatást. Ráadásul a jövő hónaptól azok is számíthatnak állami segítségre, akik egyéb fűtési nemeket – például fa, szén, palackos gáz, fűtőolaj – használnak.
A támogatási rendszerbe azok a családok kerülhetnek be, ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát. Ez idén 71 250 forint. A régi rendszerben 150 százalék volt a feltétel, vagyis 42 750 forint, így számos alacsony jövedelmű család elesett a támogatástól. Így azok is részesülhetnek kompenzációban, akik még tudják ugyan fizetni a rezsiköltségeket, de az elszegényedés szélén állnak.
A megszűnő gázár- és távhőtámogatási rendszerben egy formanyomtatvány kitöltésével – háztartásban élők száma, havi jövedelem bevallása – lehetett támogatást igényelni. Mivel a kérvények valóságtartalmának csupán töredékét tudta ellenőrizni a Magyar Államkincstár, az új támogatási rendszer kötelező jövedelem- és vagyonvizsgálatot vezet be, a kérelmezők a lakóhelyük szerinti illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál nyújthatják be igényüket.
*
– Az önkormányzatok számára megküldtük a szükséges útmutatót, és az előző kormányokkal ellentétben úgy bíztunk rájuk pluszfeladatot, hogy egy másik alól felmentettük a helyhatóságokat – nyilatkozta lapunknak Nyitrai Imre. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett: július elsejétől a kormányhivatalok végzik a szociális intézmények működési engedélyeinek kiadását, így az önkormányzatok el tudják látni az új feladatot. Nyitrai Imre megjegyezte, a kabinet eddig is igyekezett támogatni a legrászorultabbakat: a Bajnai-kormány által tavaly áprilisban felfüggesztett gázártámogatást három alkalommal meghosszabbították.
A támogatási igény elbírálásakor az egy háztartásban élők száma, az ingatlan mérete, illetve a havi jövedelem alapján döntenek. Ezután egy számítási képlet segítségével határozzák meg a támogatás összegét. Havonta átlagosan 2500 és 8000 forint közötti összeget kaphatnak a rászoruló háztartások. Az új rendszerben az egy főre eső jövedelem helyett fogyasztási egység alapján számolják ki a támogatás összegét. Így előfordulhat, hogy esetenként a támogatás összege csökken.
– A jelenlegi rendszer csak a legroszszabb anyagi helyzetű családokra koncentrál, szeptember elsejétől viszont egy jóval szélesebb rétegnek biztosítunk állami segítséget – mutatott rá Nyitrai Imre. A helyettes államtitkár leszögezte: a legszegényebb családok továbbra is megkapják a támogatást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az igényeket csak szeptember elseje után kell benyújtani, mert aki korábban teszi ezt meg, annak lakásfenntartási támogatás iránti kérelme csak a jelenlegi rendszer alapján bírálható el. Így előfordulhat, hogy esetenként a támogatás összege csökken. A lakásfenntartási és a gáz-, valamint távhőár-támogatásra a kormány éves szinten több mint 40 milliárd forintot fordít 2011-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.