Történelmi per Egyiptomban

Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök tagadta az ellene felhozott vádakat a kairói büntetőbíróságon a tegnap kezdődött perben. Az országban milliók kísérik figyelemmel az általuk elképzelhetetlennek tartott per kezdetét.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mubarakot korrupcióval vádolják és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé. A január–februári egyiptomi népfelkelésben több mint 800 ember vesztette életét. Mubarak két fia, Alaa és Gamál, akiket korrupcióval vádolnak, ugyancsak tagadta bűnösségét. Mubarak, aki mikrofonba beszélt, rekedt, de határozott hangon szólalt meg kerekes hordágyán fekve, amelyen egy vasráccsal elzárt területre betolták, írta az MTI. Rajtuk kívül Habib al-Adli korábbi belügyminisztert és hat társát ültették le a vádlottak padjára, akik a vád szerint a tüntetők megölésében bűnösök, s Husszein Szálem üzletember korrupciós ügye kapcsolódik még hozzájuk.
A tárgyalás elnapolása után a volt államfőt a per helyszínéül szolgáló rendőrakadémia épületkomplexumán belüli kórházba vitték. Orvosai szerint az utolsó pillanatig kétséges volt, hogy Mubarak megjelenhet-e a tárgyaláson, mivel súlyos beteg, s a szóban forgó kórházban kívánt maradni a tárgyalás idején is. Az ügy súlyosságára való tekintettel azonban mégis a részvétel mellett döntöttek. Mubarak számára komoly téttel bír a tárgyalás, a tüntetőkre való lövetés ugyanis Egyiptomban halállal is büntethető. Kérdés azonban, hogy a vád be tudja-e bizonyítani, hogy Mubaraktól származtak a parancsok.
A pernek emellett fontos politikai szerepe is van, hiszen a diktátor bukása óta a hatalmat gyakorló hadsereg ezzel akarja bizonyítani, hogy komolyan veszi az elszámoltatást Egyiptomban. A forradalmukért kiálló fiatalok hónapok óta követelik a régi rendszer tisztviselőinek perbe fogását, Mubarak ügye így egyértelműen kirakatperré alakult, amely megosztja a lakosságot. Tegnap is több tüntetés zajlott Kairó utcáin, Mubarak hívei összecsaptak a volt elnök ellenzékével. A feszült hangulat miatt döntöttek egyébként úgy, hogy az elnök perét nem az előzetesen kijelölt központi tárgyalóteremben tartják, hanem a sokkal jobban védhető rendőrakadémián. A tiltakozók kordában tartására háromezer rendőrt vezényeltek az épülethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.