Ügyfélellenes pénzintézeti magatartás

Olvasónktól
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olvastam a Magyar Nemzetben a bankperekről. Nekem sajnos részem van benne, igaz, én nem perelem a bankot, mivel a hitelfelvevő nem én voltam, nekem „csak” a házam bánja, mivel rajta van a jelzálog. A bank a hitelfelvevő hitelképességét nem vizsgálta. Megpróbáltam a magánperes utat, de sajnos több millió forintot kellett volna befizetnem, hogy megkeressék az adóst. Nekem mint egyszerű embernek az lenne a javaslatom, hogy a földhivatalban csak a tulajdonossal együtt lehessen a tulajdoni lapot kiadni. Mivel a hitelfelvevő nálunk már 2008 januárjában kikérte a tulajdoni lapot, a ház teher- és permentes volt, kiadták a tudtunk nélkül. A felvevő a férjem húgának a fia volt. A hitelképesség meg azért nem volt igaz, mivel a saját házukra már volt egy tekintélyes (19 milliós!) kölcsön. Ugyanaz a bank mégis adott hitelt! Méghozzá szabad felhasználású hitelt, és erre az adósságra a mi házunk volt a fedezet.
A férjemből és belőlem zsarolással kiharcolták az aláírást, így lett szignálva maga a szerződés március 17-én. Sajnos a férjem már elég beteges volt és még abban az évben, 2008. május 2-án elhunyt. Így itt maradtam özvegyen és betegen (cukorbeteg vagyok, naponta kell kapnom inzulint, és szívpanaszaim is vannak), és a nyugdíjam az özvegyivel együtt sem teszi lehetővé a hitel átvállalását, mivel a gyógyszereim is 15 ezer forintot tesznek ki havonta. A házamra most árverezés vár, mivel az adóst nem tudom utolérni, mert az adósság elől külföldre menekült. Néha fizetett, de ebben az évben már nem értem utol, és külső segítséggel megkaptam a mostani telefonszámát. Ő is svájci frankban vett fel kölcsönt. Én még arra is hajlandó lennék, hogy a saját házamat béreljem és méltányos bérleti díjat fizessek utána, mert ez a ház egy 200 éves vályogház, és ami a lényeg, lehetséges, hogy ez a település legrégibb háza, és szeretném megtartani.
A kölcsönt adó bank a Magyar Volksbank, és ezt a levelet az utolsó nap írtam, amikor még él a moratórium. Félek, hogy elveszik a fejem fölül a fedelet, amiben a férjemmel 35 évig éltünk. A férjem különben forradalmár volt, megvan róla minden papír. Örülnék, ha a sajtó nyilvánosságán keresztül segítséget kaphatnék valamilyen formában.
Marlok Istvánné
Pilisszentiván

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.