Újabb ügy Galambos Lajos számláján

Vesztegetési ügy gyanúsítottjaként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori kuratóriumi tagjait, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját, s a polgári elhárítás korábbi osztályvezetőjét és jogászát, Gyarmati Györgyöt és Simon Ibolyát – értesült lapunk.

Swendt Pál
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg nem erősített infor-mációnk szerint Gyarmatit teg-nap este hetvenkét órás őrizetbe vették. A két utóbbi gyanúsítottat az államtitokká minősített eljárásban kérdezték, az épületben pedig civil ruhás rendőrök kísérték őket. Molnár Lajos, Galambos védője érdeklődésünkre közölte, ügyfelét tegnap folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásra idézték a kémbotrányban, a nyugalmazott tábornok pedig álláspontja szerint egy nem perdöntő részletet tisztázva nyilatkozott. Mint mondta, az ügyész ezután egy másik ügyszámon folytatott eljárásban vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg védencét, aki érdemi védekezést terjesztett elő, és tagadta a bűntett elkövetését.
Az egykori kurátorok meggyanúsításának hátterében a féléves bujkálás után elfogott Földesi- Szabó László azóta tett vallomásai állhatnak.

*

Az alapítvány volt vezetőjét tavaly decemberben csempészésért és sikkasztásért nem jogerősen hétéves szabadságvesztéssel büntette a Fővárosi Bíróság, ahonnan a férfi az ítélet ismertetése közben elszökött. A május végén előzetes letartóztatásba helyezett, majd adócsalással meggyanúsított Földesi- Szabó több alkalommal is érdemi vallomásokkal segíthette az ügyészség munkáját, amire az is utal, hogy a nyomozó hatóság első és másodfokon (egyébként sikertelenül – a szerk.) is támogatta, hogy a bíróság helyezze házi őrizetbe a gyanúsítottat.
Az úgynevezett Egymásért-ügy 2006-ban indult, amikor a vám- és pénzügyőrség vizsgálatot indított az alapítvány, illetve a Herba Rt. körüli cégcsoport importtevékenysége miatt. Az elmarasztaló ítélet megállapította: az alapítvány 2005 és 2007 között 8,5 tonna élelmiszert hozott be az országba Ázsiából, amely után arra hivatkozva nem fizettek közterheket, hogy az adomány. Az élelmiszert később a Herba-csoporton keresztül mégis értékesítették, és mintegy másfél milliárd forintnyi vám, áfa és környezetvédelmi termékdíj befizetését mulasztották el. A sikkasztást Földesi-Szabó azzal követte el, hogy sajátjaként rendelkezett az alapítvány pénzével. A férfi a tárgyalás során el is ismerte, hogy az összegből majdnem egymilliárd forint készpénz nála van, de azt nem fedte fel, hogy hol tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.