Újraindul az élet Norvégiában

Ötről egyre csökkentette a norvég rendőrség az Utoya szigeti lövöldözés során eltűnt személyek számát, és a sziget körül cirkáló két keresőhajó mellé egy mini-tengeralattjárót is hoztak a kutatáshoz.

Lukács Csaba
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszólalt az a rendőr is, aki a bombamerényletért és a gyilkosságokért felelős norvég férfit letartóztatta. „A szigetre érkezve több fiatal az északi rész fele mutatott, azt kiabálva, hogy ott van, akit keresünk. Elindultunk arra, a sűrű aljnövényzet miatt nehéz volt haladni. Mielőtt beértünk volna az erdőbe, hirtelen felbukkant előttünk az elkövető, aki mindkét kezét maga fölé emelve ellenállás nélkül megadta magát” – mondta Havard Gasbakk rendőr tegnap délután egy nemzetközi sajtókonferencián, ahol a rendőrök arról is beszéltek, „minél hamarabb vissza akarják adni Utoya szigetét a fiataloknak”.
Reggel a norvég fővárosban egy újabb riadó borzolta a kedélyeket: a központi pályaudvaron a reptérről jövő autóbuszban valaki otthagyott egy csomagot. A 19-es kocsiállásba beállt jármű miatt egy időre kiürítették az egész pályaudvart – a lapunknak nyilatkozó egyik biztonsági őr szerint „inkább ürítsük ki háromszor fölöslegesen, mint egyszer későn”. A bombakereső kutyák nem jeleztek, így a speciális egység szakemberei eltávolították a csomagot, és a pályaudvart – ahol irodák és egy bevásárlóközpont is található – délre újra megnyitották.
Visszaköltözött az első miniszter a kormányzati negyedbe a pénteki bombamerénylet után – bár több épület komolyan megsérült, a hatóságok fontosnak tartják, hogy demonstrálják: a merénylő nem tudta megfélemlíteni Norvégiát, és az élet a lehető leggyorsabban visszatér a normális kerékvágásba.
Továbbiak a 8. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.