Vádemelést javasol a rendőrség

Csaknem két tucat gyanúsított – köztük a Jobbik volt keszthelyi elnöke – ellen javasol vádemelést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A feltételezett elkövetők csalást és magánokirat-hamisítást követhettek el.

Munkatársunktól
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanúsítottak egy ingatlanforgalmazó és egy ügyvéd közreműködésével számos ingatlanra a valós értéküknek a többszörösét vették fel hitelként. Az érintettek között van S. Szilárd, aki korábban a Jobbik keszthelyi szervezetét irányította, és külsős tagként részt vett a település városfejlesztési bizottságának munkájában is. Az ügyben anyja, Sz. Irén is gyanúsított.
S. Szilárd januárban előzetes letartóztatásba került, bűnsegédként elkövetett csalással gyanúsították. Azt megelőzően az ingatlanforgalmazással, értékbecsléssel és pénzügyi tanácsadással foglalkozó cége ügyletei miatt vette őrizetbe a rendőrség. A gyanú szerint S. Szilárd néhány millió forintért vásárolt házakat a valós áruk sokszorosára értékelt fel. Az ingatlanokra új „vevők” érkeztek, akiknek a „vásárláshoz” hitelre volt szükségük. Az értékbecslő cég jelentősen túlértékelte a házakat, így a bankok – hitel gyanánt – több készpénzt utaltak át a „vevőknek”, akik hajléktalanok vagy munkanélküliek voltak. A benyújtott hitelkérelmek és a valótlan tartalmú értékbecslések alapján az elkövetők 47,3 millió forint hitelt igényeltek, ebből 31,3 milliót meg is kaptak.
Az ingatlanok adásvételi szerződéseit mindig egy keszthelyi ügyvéd szerkesztette és ellenjegyezte, s e szerződésekben valótlanul szerepelt az is, hogy a „vevők” vételárelőleget fizettek. Kikötötték azt is, hogy a bank a hitel összegét az ügyvéd bankszámlájára utalja, biztosítva, hogy a pénzből az ügyvéd és az értékbecslő férfi részesüljön. Megalapozott a gyanúja annak is, hogy az értékbecslő a vizsgált időszakban több szabad felhasználású hitel igényléséhez is készített valótlan értékbecslést. A pénzintézet ez alapján további 25,5 milliós kölcsönt folyósított. A gyanúsított ügyvéd S. Szilárd édesanyja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.