Vádlottak

Torkos Matild
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádlottá válni jogállamban is kellemetlen, kényelmetlen, sok esetben idegtépő állapot. A büntető-, majd az azt követő hosszadalmas peres eljárás megtépázza az ember idegrendszerét, hogy a jó híréről ne is beszéljünk. Ám ha a közmegbecsülés övezte bíróság bűncselekmény hiányában menti fel a megvádoltat, miután a tárgyalások során lehetőséget biztosított arra, hogy a nyilvánosság előtt megmutassa gondolkodásmódját, erkölcsi nézetrendszerét az őt tisztázó bizonyítékokkal együtt, a felmentő ítélet szinte feddhetetlenséget kimondó erkölcsi bizonyítvánnyá magasztosulhat. A törvény előtti egyenlőség azt jelenti, hogy nincsenek kivételezett emberek. Ugyanolyan jogokkal rendelkezik tehát a cigány, aki uborkát lopott a szomszédja kertjéből, mint a népszerű színész, aki bedrogozott állapotban balesetet okozott, majd cserbenhagyta áldozatait, vagy mint egy volt miniszterelnök, akit hivatali visszaéléssel gyanúsított meg az ügyészség.
A bűnüldöző hatóságok most nagyvadra vetették ki a hálójukat. Egy volt miniszterelnököt akarnak gyanúsítottként kihallgatni. A nyomozás végeredménye az is lehet, hogy vádat emelnek egy volt kormányfő ellen. Ilyenkor az lenne a normális reakció, ha a makulátlanságában biztos politikus férfiú okirati bizonyítékokat, jegyzőkönyveket és tanúk garmadáját maga mögött tudva, emelt fővel állna a vizsgálat elé, ha a nyilvánosságot hívná segítségül a gyors eljárás érdekében, hogy mielőbb tisztázhassa magát a közvélemény előtt, hogy eloszlassa a gyanú árnyékát is. Ehelyett öszszevissza csapkod a levegőbe, a jelenlegi kormányfőt rágalmazza azzal, hogy őt, a politikai riválisát börtönbe akarja csukatni.
Először is, már régen nem politikai riválisa ő senkinek. Még Mesterházy Attilának sem. Eddig azt gondolhattuk, hogy a visszatérés lehetőségét a politikai élvonalba akkor veszítette el Gyurcsány Ferenc, amikor lemondott kormányfői posztjáról, kurtán-furcsán hátrahagyva csapot-papot, plusz a sok ezer milliárdos államadósságot, egy erkölcsi és anyagi romhalmazzá züllesztett országot. Hogy a bohóckodásáról az utódkeresés bohózatában most ne is essék szó. A közvéleményben nagymértékben erősíti a kételyt a potenciális gyanúsított Gyurcsány Ferenc ártatlanságát illetően a volt kormányfő harcmodora.
Hogy tudniillik sokkal inkább hangoztatja azt ország-világ előtt, hogy a hivatalban lévő kormányfő akar politikai leszámolást végrehajtatni ellene, semmint azt, hogy ártatlan. Gyurcsány ellen jelenleg eljárás folyik a Sukoró-ügyben – mégpedig az LMP-s Schiffer András feljelentésére – hivatali visszaélés gyanújával. Hogy lesz-e a végén az ügyben vádemelés, azt a végrehajtó hatalomtól, így Orbán Viktortól is független ügyészség dönti el. Mint ahogy a bűnösségéről is független szervezet, a bíróság fogja kimondani a végső szót.
Az eddigi információink szerint Orbán Viktor egyetlen feljelentést sem tett Gyurcsány Ferenc ellen. Elég nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy nem is fog.
Neki nem Orbán miatt kell tartania a lehetséges büntetőeljárásoktól, hanem a beismerő vallomásnak beillő őszödi beszédért, az elismert hazugságokért a gazdasági tényadatokat illetően, illetve ama kimondott igazságért, hogy a 2006-os választások megnyerése érdekében nem kormányozták felelős politikai vezetőkként az országot. És akkor még nem ejtettünk szót a „felelős” kormányzásuk idején tomboló és az ezermilliárdokban mérhető kárt okozó korrupcióról. Azt senki nem gondolhatta, hogy miközben a maffiahálózattá fejlődött Vörös Polip tagjait börtönbe csukják, a főnököt meg sem próbálják majd kérdezni megfelelő jogállami keretek-körülmények között, hogy tudott-e ezekről az ügyekről, illetve, hogy véletlenül nem ő irányította-e ezt a szervezett akciósorozatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.