Vagyonvesztés volt, bűnöst nem találtak

Bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda a Bábolna Élelmiszer-ipari Rt.-vel, a Mol Nyrt.-vel és a Földhitel- és Jelzálogbank Zrt.-vel kapcsolatban 2009-ben hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen elrendelt nyomozását. Az eljárás az Állami Számvevőszék megállapításai alapján indult, amelyek szerint a három cég eladásával 2004 és 2007 között legalább tizenötmilliárdos kárt okoztak az államnak.

Dénes Zoltán
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, a balliberális kormányzás idején született jelentős privatizációs döntés törvényessége kérdőjeleződött meg hivatalosan is 2009-ben, amikor az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2007-ben tett megállapításai nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés gyanújával büntetőeljárást indított a Bábolnai Élelmiszer-ipari Zrt., a Mol Nyrt., a Földhitel- és Jelzálogbank, valamint a Lóversenyfogadást Szervező Kft. cégeknél lezajlott kifogásolható tranzakciókkal kapcsolatban. Noha a számvevőszék 15 milliárd forint körüli állami veszteségről számolt be, Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a fokozott ügyészi felügyelet mellett lezajlott eljárás egy részében 2010 végén, az ügycsoport másik részében pedig 2011. februárban megszüntették a nyomozást. A hatóság a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-nél történt eladás előtti 900 milliós tőkeemelés ügyében, bűncselekmény hiányára hivatkozva már 2009 végén befejezettnek tekintette eljárását.
Emlékezetes: az ÁSZ 2007. évi, a privatizációkról szóló jelentése tízmilliárdos nagyságrendben tárt fel indokolatlan vagyonvesztést a Bábolnai Élelmiszer-ipari Rt.-nél. A Földhitel- és Jelzálogbankkal kapcsolatban azt állapították meg, hogy az állam úgy értékesítette a pénzintézet részvénycsomagját, hogy lemondott a tulajdonosi jogairól, s így már nem lehetett megállapítani a tulajdonosi körét. Az ÁSZ emellett elfogadhatatlannak tartotta a Mol Nyrt. eladásakor az állam által kifizetett, csaknem 400 millió forintos közreműködői díjat is. Ezért a pénzért ugyanis több cég részben ugyanazt a munkát végezte el. A Mol privatizációja 1995-ben kezdődött. A Fidesz-kormányt leszámítva a magyar állam tulajdonának részaránya folyamatosan csökkent. Az egyik utolsó nagy, 25 százaléknyi részvénycsomagot 2004 májusában értékesítették. Ekkor valószínűleg már komoly szerepet játszott a kormány döntésében, hogy a Medgyessy Péter miniszterelnök által megálmodott száznapos programok kivéreztették a költségvetést. A piacra dobott 11 millió részvény darabját 6500 forintért kínálták 2004 márciusában, amikor a tőzsdén 300 forinttal magasabb áron cserélt gazdát a papír. A privatizációt 2006-ban fejezte be a szocialista–szabad demokrata kormány, akkor az állam a maradékot, a Mol alaptőkéjének 1,73 százalékát kitevő törzsrészvényét is értékesítette.

Törvényes strómannal földet venni? A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya bűncselekmény hiányában megszüntette a bábolnai 240 hektár állami termőföld-értékesítést érintő nyomozását – közölte lapunkkal a megyei rendőrség szóvivője. Lapunk 2007-ben tárta a nyilvánosság elé, hogy Bábolna polgármesterének kérésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2007 őszén értékesítette a város határában lévő 240,7 hektárnyi szántóföldet, ám nem az önkormányzatnak, hanem két magánszemélynek. Utóbbiak elismerték, hogy az ügyletben strómanként jártak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.