Változott a gáz ára júliusban

Munkatársunktól
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosult a gáz lakossági ára júliusban, a nemzeti fejlesztési miniszter ugyanis egy rendelet segítségével változtatott a rendszerhasználati díjakon – írta az Index.hu.
Ezzel nem mindenki járt roszszabbul, mivel az internetes lap tudomása szerint a Főgáz és a Tigáz ellátási területein valamelyest csökkent, míg az E.ON és a GDF Suez esetében némiképpen nőtt a tarifa, de jelentős különbségek nincsenek. Azt, hogy pontosan miként alakultak a díjszabások, a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) nem akarták kommentálni megkeresésünkre, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapzártánkig nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésünkre.
A változást az idézte elő, hogy 2012. január 1-jétől kezdve nem egységes, hanem regionálisan meghatározott rendszerhasználati díjak szerepelnek majd a gázszámlákon. Ennek megállapítása a MEH feladata lesz majd, amely jelenleg a díjelemek felülvizsgálatát végzi. Erre azért van szükség, mert az egyes ellátási területek eltérő gázinfrastruktúrával rendelkeznek: például Budapesten egy adott vezetékszakaszra jóval több fogyasztó jut, mint egy faluban, így a főváros esetében a rendszer használatával járó költségek alacsonyabbak. Eddig a különböző költségekkel szolgáltató társaságok között nyereségkiegyenlítő eljárással biztosították mindenki számára a gazdaságos működést, vagyis ugyanazt a díjat szedték be mindenkitől, majd a társaságok utólag egymás közt elosztották a befolyt pénzt. Ezt a rendszert azonban egy július 1-jén életbe lépett törvénymódosítás hatályon kívül helyezte, miközben a regionális rendszerhasználati tarifákra még fél évet várni kell. Elkerülendő a köztes időszakban keletkező problémákat, egy törvénymódosítással június 27-én Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetőjének kezébe került ezen díjak meghatározásának joga.
Az Index.hu szerint ez azonban az új uniós energetikai irányelvekkel állhat szemben, mivel az elrendeli a szabályozó hatóságok függetlenítését a tagállami kormányzatoktól, aminek az a lényege, hogy utóbbiak az általános energiapolitikai elvek meghatározásán túlmenően nem avatkozhatnak bele a hatóságok piacszabályozó és piacfelügyeleti hatásköreibe. Rámutattak, hogy 2011. március 3-tól a tagállami kormányok még formálisan sem jogosultak a rendszerhasználati díjak meghatározására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.