Váratlan békeajánlat

Meglepő felvetéssel állt elő tegnap Észak-Korea, amikor felszólította az Egyesült Államokat, hogy kössenek békeszerződést a koreai háborút lezáró, 1953-as tűzszüneti megállapodás helyett. Emlékezetes, Phenjan viszonya Szöullal és annak tengerentúli szövetségesével tavaly két súlyos fegyveres incidenst követően rendkívül feszültté vált.

Munkatársunktól
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai manőver, humanitárius kényszerhelyzet vagy valós törekvés, esetleg ezek tetszőleges kombinációja? – ez a kérdés merült fel tegnap ismét Észak-Koreával kapcsolatban, amikor a konzervatív kommunista rezsim arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy a félsziget atomfegyver-mentesítése felé vezető úton először le kellene zárni az 1950–53 között vívott háborút egy békeszerződéssel.
– A bizalomépítés nyitányaként egy békeszerződés intézményes garanciát jelentene a kétoldalú bizalmatlanság eloszlatására, utat nyitva a kölcsönös tiszteleten és egyenlőségen alapuló kapcsolatok felé – írta kommentárjában a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A cikk szerint a békeszerződés „az első lépés lenne a koreai kérdés, azon belül az atomfegyver-mentesítés felé”. Tegnap volt a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának ötvennyolcadik évfordulója. Békeszerződés híján a két Korea jogilag még mindig hadiállapotban van egymással. A feleket demilitarizált övezet választja el, melynek ellenőrzését ENSZ-mandátum alapján, nemzetközi erők látják el.
Eközben ritka amerikai meghívásra New Yorkba érkezett Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes, hogy a Phenjan atomprogramjáról szóló hathatalmi tárgyalások felújításának lehetőségéről tárgyaljon amerikai illetékesekkel, köztük Stephen Bosworthszel, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes különmegbízottjával. Kim kifejezte reményét, hogy javulnak Phenjan és Washington kapcsolatai, s derűlátóan nyilatkozott a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország képviselőinek részvételével 2003-ban kezdett hathatalmi tárgyalások esélyeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.