Védője őrültnek tartja a mészárost

Emberiesség elleni bűntettel is megvádolhatják a 76 halottal járó pénteki kettős norvégiai merénylet gyanúsítottját, Anders Behring Breiviket – közölte tegnap Christian Hatlo ügyész.

Munkatársainktól
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég büntető törvénykönyvbe 2008-ban került be ez a bűncselekmény, amellyel eddig még senkit nem vádoltak meg az északi országban, és amely harminc évig terjedő börtönnel sújtható. Erre azért kerülhet sor, mert az északi országban rengetegen felháborodtak azon, hogy Breivik mindössze huszonegy évet kaphatna terrorcselekmény elkövetéséért. A norvég rendőrség egyébként közölte, megfigyelés alatt tartja a merénylőt, mert tart az esetleges öngyilkosságától.
Közben a tömeggyilkos ügyvédje, Geir Lippestad közölte: védence „őrült”, és tettének elkövetése előtt kábítószert fogyasztott. Oslo katolikus püspöke, Markus Brent Eidsvig ugyanakkor úgy vélte, a merénylő megpróbálta a keresztény hitet a maga céljaira kisajátítani. A Terrorelhárítási Központ tegnap este közölte, minden információt felhasználnak, hogy megtudják, veszélyt jelentenek-e Breivik magyarországi kapcsolatai. A legerősebb svájci párt eközben tegnap kampányt indított azért, hogy népszavazást írjanak ki a bevándorlók számának korlátozásáról. Ezért a jobboldali Svájci Néppárt megkezdte a referendum megtartásához szükséges százezer aláírás összegyűjtését. Lukács Csaba munkatársunk közben a helyszínről jelentette, hogy még mindig a pénteki romok eltakarítását végzik Oslóban.
Részletek a 8.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.