Vérmérgezés okozta a diáklány halálát

Agyhártyagyulladás miatt kialakult vérmérgezés okozta a márciusban Angliában elhunyt magyar diáklány halálát – állapították meg az angol igazságügyi orvos szakértők. A kiérkező mentőorvos elismerte: nem vizsgálta meg alaposan a beteget. A berkshire-i kórház újabb vizsgálatot rendelt el.

Vigh Dániel
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavasszal Angliában elhunyt magyar diáklány halálát vérmérgezés okozta – állapította meg a hivatalos halottszemle a múlt csütörtöki tárgyaláson Berkshire-ben. A halál oka a magyar és az angol igazságügyi orvos szakértők szerint egyaránt a vérmérgezés miatt fellépő tüdőbevérzés és az azt követő légzésleállás volt. Az elhunyt lány lapunknak nyilatkozó édesapja úgy tudja, a vérmérgezés – a magyar igazságügyi orvos szakértők vizsgálata nyomán – agyhártyagyulladás miatt alakult ki a tizenhat éves szombathelyi tanuló szervezetében. Az apa hozzátette: mivel a vizsgálatok még nem fejeződtek be, a diagnózis egyelőre nem hivatalos. Időközben megérkeztek a toxikológiai tesztek eredményei, amik alkoholra, drogokra és gyógyszerekre is negatívak lettek. Az angliai Berkshire-ben lezajlott tárgyaláson a lányhoz a tragikus éjjelen kiérkező mentőorvos beismerte: valóban nem vizsgálta meg tüzetesebben a beteget, mindössze szóban érdeklődött állapotát illetően – tudatta lapunkkal az elhunyt kislány édesapja. Batyi Lajos elmondta, a tárgyalást vezető bíró nem függesztette fel a mentőorvost, s egyéb jogi módszerrel sem vonta felelősségre. Az ítész kijelentette, egyelőre senki nem tehető felelőssé a fiatal haláláért. A berkshire-i mentőszolgálat megbízott vezetője újabb vizsgálatot rendelt el a kórházban – mondta el a családfő.
Lapunk levélben megkereste a vizsgálatokért felelős dél-angliai kórház munkatársait, ők azonban lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.
Mint azt korábban írtuk, a szombathelyi lány tíz társával együtt csereprogram keretében volt Angliában, amikor március 16-án éjjel rosszul lett, majd elhunyt. A fiatal álmában kezdett hányni, magas lázra és erős hasi fájdalomra panaszkodott. A diákokkal utazó tanárok mentőt hívtak, de először csak telefonon kaptak segítségnyújtást, pihenést javasolt a diszpécser. Mivel a hányásrohamok nem enyhültek, újból értesítették az ambulanciát, csak ezután indult el a mentő. A tanárok – a rendőröknek adott tanúvallomások alapján egybehangzóan – azt állították, az egyedül érkező orvos még a legalapvetőbb vizsgálatokat sem végezte el az akkor már légszomjjal is küzdő diákon, mindössze mély levegővételt javasolt, majd távozott. A lány légzése 20 perccel ezután leállt, és a lány életét vesztette. A tanárok harmadszor is hívták a mentőket, illetve értesítették a rendőrséget. A mentők megpróbálták újraéleszteni a diákot, sikertelenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.