Vigyázat, méreg!

Ökoterroir

Ludwig Emil
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondják, hogy a terménylopások elleni védekezés egyik, elrettentésül kieszelt módja, amikor az esemény után a károsult közhírré teszi: ne fogyasszák el az elorzott burgonyát, káposztát, mert mérgező vegyszerrel lett permetezve, ami még nem bomlott le, meghalhat, aki elfogyasztja. Én ezt nem hiszem el, mert ugyan nem könnyű a gazdáknak megóvniuk nehéz munkájuk gyümölcsét a tolvajoktól, de azt minden falun élő tudja, hogy ilyesmi trükkel nem lehet távol tartani a hívatlan látogatókat a veteményeskerttől. Miért hallgatnák éppen a közszolgálati rádió híreit azok, akik egyáltalán nem hallgatnak rádiót, nem olvasnak újságot, a tévében is csak a brazil sorozatokat nézik? S ha netán tudomásukra jutna a hír? Van, aki a dögkutat is megdézsmálja és kutyabaja se lesz az onnan származó hústól, a lopott árut meg legfeljebb eladnák valakinek, nem ennének belőle. Nekem, aki városlakóként éltem le eddigi életem javát, sokkal elborzasztóbb azt kihallani az ilyen hírből, hogy egyes élelmiszernövény-termesztők egészségre ártalmas, esetleg halálos mérgezést is okozó kemikáliákat alkalmazhatnak. Hozzájuk képest valóban ártatlan széplélek az, aki árammal próbálja megvédeni a javait a notórius önkiszolgálóktól.
Emlékszem, gyerekkoromban hogy megijesztett, amikor egy régi irredenta versfélében azt hallottam: „…megmérgezik kútjainkat, vizeinket”. A kútmérgező a mai napig a legaljasabb bűnök elkövetőinek kijáró titulus – akár szellemi és politikai vonatkozásban is –, a középkori német városokban a tejhamisítókat, borpancsolókat különös kegyetlenséggel büntették meg nyilvános elrettentésül mások számára. Főben járó gaztett szándékosan megrontani mások ételét, italát, hiszen abból vagyunk, amit megeszünk, megiszunk.
Néhány évtizede még a nikotinoldat volt a legveszélyesebb – természetes – növényvédő szer, amivel lemosták a levéltetvet a rózsa bimbóiról és egyes gyümölcsfák friss hajtásairól, a szőlőt rézgálicos-meszes bordói lével permetezték, de a gazdák pontosan tudták, mivel van dolguk, és az első eső lemosta a növényről a veszélyes anyag maradékát. Ma egész vegyianyag-raktár van a falusi házak garázsában, sufnijában, az ajtóra nyugodtan kiszegezhetnék a halálfejes figyelmeztető táblát. Olvasom a Magyar Nemzet július 23-i számában, hogy „számos gyomirtó szer egyik legfőbb összetevője, a glifozát nevű vegyi anyag hatása összefüggésbe hozható a rákkal, többféle születési rendellenességgel és idegrendszeri betegséggel, például a Parkinson-kórral. A glifozát károsíthatja a sejteket, még a nemi jelleget is befolyásolja, mivel felborítja a hormonális egyensúlyt. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ez a vegyszer káros a folyókra és a benne élő állatokra, a talajban felborítja a tápanyagok egyensúlyát, az ivóvizet is beszennyezi.” Micsoda remek segítő terméket sikerült kifejlesztenie korunk tudós vegyészeinek. Le a kalapokkal! – az utolsó kártékony „növényvédő” vegyszer ünnepélyes temetésekor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.