Vihar söpört végig a Dunántúlon

Helyreállították az áramszolgáltatást Zala, Vas és Somogy megyében, ahol a pénteki orkán miatt ötven településen körülbelül harmincezer lakás maradt áram nélkül. A szél fákat csavart ki tövestül, amelyek vezetékekre, épületekre zuhantak, és utakat tettek járhatatlanná. A Balatonra is vihar zúdult, több hajó mentésre szorult, de senki nem sérült meg.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra van áram azon a körülbelül ötven településen, ahol a péntek délután váratlanul és nagy erővel érkező vihar több mint harmincezer lakást borított sötétbe Zala, Vas és Somogy megyében. A nagy területre kiterjedő áramkimaradást főként a vezetékekre dőlt fák okozták – közölte Egyházi Nikoletta, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szóvivője. A legtöbb gond Lenti, Nagykanizsa és Zalaegerszeg környékén adódott, ahol nagyobb településrészek maradtak áram nélkül. A szakemberek azonnal elkezdték a kárelhárítást, szombaton este még dolgoztak, főként ott, ahol a kitört oszlopok mocsaras területen álltak, vagy több is megsérült belőlük.
Az orkánerejű szél fákat csavart ki és vezetékeket szakított el, épületeket rongált meg a három megyében. Néhány körzetben a mobiltelefonos kapcsolat is akadozott.
A szél több helyütt a házakra, távvezetékekre, autókra döntötte a kifordított fákat, másutt az utakat torlaszolták el a letört ágak, törzsek – közölte az MTI-vel Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Épületek is megrongálódtak, Szentkozmadombján egy ház tetejét letépte a szél, amelynek erejét jól mutatja, hogy Csesztregen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térnek nemcsak a kerítését döntötte ki, hanem fölkapott és odébb röpített egy udvari pingpongasztalt. A legtöbb bejelentést Lenti, Letenye, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa térségéből kapták a tűzoltók, akiket más megyékből érkezett társaik is segítettek. Oltárc és Valkonya között több száz méter hosszú területen kigyulladt a vágástéri hulladék.
A Balatonhoz a vihar Keszthely felől érkezett, és végigsöpört a tavon. Több vitorlás is zátonyra futott vagy felborult, de mindenkinek sikerült hajóval vagy úszva partot érnie. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa elmondta: robbanásszerűen alakult ki a zivatar, amely Fonyódon óránként 117 kilométeres széllel tetőzött. A viharjelző rendszer több mint egy órával korábban figyelmeztette a fürdőzőket és a vitorlázókat.
Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte, hogy a vihar előtt akit csak lehetett, kiküldtek a vízről. A rendőrök 20 helyszínre vonultak ki, de a bajba kerültek többnyire önerőből partra jutottak, csak Balatonföldvár közelében kellett egy négytagú családot kimenteni. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elmondta, hogy Balatonfüreden elkapta a vihar egy országos serdülő- és ifjúsági vitorlásbajnokság mezőnyét, de a versenyzők többnyire időben partra jutottak, néhány felborult hajó legénységét a kísérő motorosok mentették ki. Ábrahámhegynél három embert a vízi mentők segítettek partra.

Vizsgálat Belgiumban. Bűnügyi nyomozás indult Belgiumban, miután öten meghaltak egy könnyűzenei fesztiválon Hasselt településen. Mint megírtuk, a váratlanul felkerekedő szél fákat csavart ki, színpadokat, sátrakat és fémszerkezeteket sodort el. Egy héttel a tömeges tragédiát okozó vihar után, csütörtökön este megemlékezést tartanak – jelentette be Hilde Claes polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.