Viking csónak

Pósa Tibor
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciáknak is megártott a július közepén erősen a fejükre tűző napfény. Egyre inkább kezdenek miránk, magyarokra hasonlítani. Legalábbis politikai kommunikációban, vagyis szájkaratéban. A lényeg az, hogy ha valaki számít, annak mindenáron meg kell szólalnia a tartalmas purparléban.
Július 14-e Franciaország nemzeti ünnepe. Tudják, ilyenkor mutatja be félperces tudósításban a tévé a díszszemle megszokott képeit, amint vadászrepülők húznak el a Champs-Élysées sugárút fölött, kék-fehér-piros nyomot hagyva maguk után, idegenlégiósok hentesjelmezben vonulnak fel, és egy bevágás erejéig látszik a francia elnök is, amint nyitott kocsiban peckesen üdvözli a hadsereget. A franciák többsége tényleg azonosul ezzel a katonai felvonulással, amely minden évben e napon tiszteleg azok előtt, akik a hazát szolgálják, vagy érte áldozták életüket.
Még e verőfényes nap délutánján előállt Eva Joly, a francia környezetvédők a napokban megválasztott jövő évi elnökjelöltje ötletével: „Úgy gondolom, eljött az idő arra, hogy beszüntessük a július 14-i katonai parádét, amely egy letűnt kor emléke.” A 67 éves volt vizsgálóbírónő, aki csak pár éve kóstolt bele a politikába, de 2012-ben megpályázza az Élysée-palotát, véleményével olyan vihart kavart, hogy most már majdnem mindenki megjegyezte a nevét. Az ő elképzelése szerint a polgárok, a fiatalság vidám menete sokkal jobban megfelelne, mint ez, a „harcos Franciaországot” idéző, kivagyi erőfitogtatás, amelyet Észak-Koreával állított párhuzamba. Szavai sokakban olyan érzést keltettek, mintha valaki kést élezne, amellyel percek múlva a gall kakas nyakát fogja átvágni.
Az ilyen feladott labdákat általában Nicolas Sarkozy, a francia elnök szokta bevágni a kapuba, de most nem szólalt meg. Valószínűleg rájött arra, hogy mostanában a hallgatás többet hoz neki a konyhára – a közelmúltban váratlanul javultak eredményei a közvélemény-kutatásokban –, mint a mindenbe beavatkozás. Így az állam részéről a második legmagasabb rangúra, a miniszterelnökre maradt, hogy megvédje a mundér becsületét. A diszkrét háttérjátékos, Francois Fillon kormányfő válaszolt a politikusnőnek: „Valószínűleg nem rendelkezik elég régi kultúrával ahhoz, hogy megítélje a francia hagyományokat, a francia értékeket, a francia történelmet.”
Politikai korrektségből elégtelen, minimum, hogy távoznia kell megbízatásából – harsant fel azonnal a baloldal, hiszen Fillon körmönfontan arra utalt, hogy Eva Joly bevándorló. Kettős állampolgár: norvég és francia. A kormányfő környezetéből hiába próbálták élét venni a riposztnak, mondván, Fillon felesége is kettős állampolgár, brit és francia, ugyanis Pénelopé walesi származású, ez már nem volt elég semmire.
A jobb- és baloldalon megszólalt mindenki, egymást letaposták, hogy valamilyen médiaeszközhöz jussanak, amely továbbröpíti magvas gondolataikat a kérdésről. A kormánypárt egyik egyszerű képviselőjét azonban már nem lehetett überelni: Joly asszony menjen vissza Norvégiába! De a Szocialista Párt részéről is csak igen kevés szolidaritást váltott ki a környezetvédő elnökjelölt, aki azért még egy szúrást megengedett magának: „Én sem most szálltam ki a viking csónakomból”, utalva ezzel arra, hogy majd ötven éve él Franciaországban.
Mi ebből a tanulság? Legalább nemzeti kérdésről folyt a vita. Megtudhattuk, hogy 1880-tól van katonai felvonulás, 1919-től a Champs-Élysées-n. Igazából az sem tisztázott, hogy a franciák mit ünnepelnek ezen a napon: a Bastille 1789-es véres bevételét vagy a következő évi államszövetség ünnepét – a törvény, amely erről rendelkezett, nem foglalt állást e kérdésben. Mindenesetre legalább egy napig nem kellett az euró sorsával foglalkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.