Vitatott tartozás, menzák zárnak be Pest megyében

Tizenkét szociális intézményben zárta be konyháját a Hungast Kft., miután a Pest megyei önkormányzat hónapok óta nem fizeti ki a vállalkozástól megrendelt szolgáltatást. Mindkét fél a szerződés felbontását szeretné, azonban az önkormányzat több száz millió forintnyi felszámolt költség jogosságát vitatja.

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymilliárd forint tartozást halmozott fel a Pest megyei önkormányzat a régióban konyhákat üzemeltető Hungast Kft.-nél, ahol úgy döntöttek, nem várnak tovább a pénzükre, így tegnap tizenkét intézményben bezárták a menzát, 1700 ellátott étkeztetését felfüggesztve. Nem ez volt az első ilyen kényszerlépés, márciusban tizennyolc Pest megyei középiskolában, húsvét előtt pedig a speciális bentlakásos iskolákban és szociális otthonokban is beszüntették az étkeztetést, mivel hiába vártak a pénzükre.
– Az áldatlan állapot megszüntetésére szerződésbontást javasoltunk az önkormányzatnak – fogalmazott lapunknak a Hungast Kft. igazgatója. Kérifalvi Attila elmondta: március óta nem volt előrelépés, a tárgyalások sorra elbuktak. A cég számos alternatívát ajánlott az önkormányzatnak a mielőbbi közös megegyezés érdekében, de a hivatal mindig kifogással élt. – Úgy vélem, hogy ha az önkormányzat meg akart volna állapodni, március óta megtehette volna. Mi a szerződésben foglaltak szerint mostanáig vállaltuk és teljesítettük az önkormányzati intézményekben a tálalási, takarítási feladatokat. Ezek a munkák több száz millió forintjába kerültek a cégnek, ezt az önkormányzat nem térítette meg – mondta az igazgató. A Hungast Kft. azt szeretné, hogy az önkormányzat mutasson legalább hajlandóságot a tartozás törlesztésére, és erre írásban vállaljon garanciát.
A megyei önkormányzat 600 millió forint korábbi tartozást elismer ugyan, de a konyhai beruházások összegét és az elmúlt hónapok tálalási költségeinek mértékét – mintegy 400 millió forintot – vitatja – mondta lapunknak a hivatal sajtófőnöke. Ambrus András hozzátette: – Amikor a Hungast Kft. márciusban leállt az iskolai étkeztetéssel, nem mondta fel a szerződést, csak felfüggesztette a szolgáltatást, amivel szerződésszegést követett el. – Ez jogilag vitatható, mint ahogy az is, hogy az önkormányzat épületeiben lévő konyhákat a cég lezárta, hogy ne lehessen azokat használni, mondván, birtokbavételi joguk van – fogalmazott a sajtófőnök.
Arra a kérdésre, hogy miként és mikor törlesztik a több mint félmilliárdos tartozást, Ambrus azt felelte: 2,5 milliárd forintos önhikí-támogatást igényeltek, erre várnak, hiszen ebből minden adósságát ki tudná fizetni az önkormányzat.
A hivatal reméli, hogy mielőbb megkapja a kért összeget, mert egy áprilisi jelzálogbejegyzés szerint a Hungast
Kft.-t illeti az önkormányzat egyik egymilliárd forintos ingatlanja, ha augusztus végéig nem fizetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.