Víz- és sártenger

Házakat és pincéket árasztott el az eső, fákat csavart ki vagy tört ketté a Pest és Nógrád megyén vasárnap este átvonuló heves zivatar. Tolnában három települést a dombokról lezúduló sár öntött el. A Balatont tegnap érte el az ötven-hatvan kilométeres északi szél, a hajók többségét leállították.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízzel elöntött vagy sárban álló épületeket, letarolt fákat hagyott maga után a vasárnap esti heves vihar. A Nógrád megyei Szirákon tizenöt házat veszélyeztetett a kisbágyoni hegyoldalból leömlő víz, a Szirák és Kisbágyon közötti úton sebességkorlátozást vezettek be a vízátfolyások miatt.
– Több házat a lakók homokzsákokkal védtek – közölte a távirati irodával Szeles Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – A Tolna megyei Döbrököz, Kurd és Csibrák egy-egy részét a környező dombokról lezúduló sár öntötte el, utóbbi településen az iskola és az óvoda épületéből a tűzoltók segítségével távolították el a sarat – közölte Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-vel. Dúzson több száz köbméternyi hordalékot vitt magával a víz, a Béke utcát csaknem egy kilométer hosszan borította a helyenként 35-40 centiméter vastag sár és a homok. A hömpölygő víz Kurd és Döbrököz között 300 méter hosszan kimosta a zúzott követ, és nagy mennyiségű hordalékot vitt a vasúti pályára. Szakály és Kurd között tegnap is vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat.
Pest megyében a dél felé haladó zivatargóc főként Szigetszentmiklós és Érd térségében okozott jelentősebb károkat. Csaknem száz esetben riasztották a tűzoltókat, főként pincéket szivattyúztak ki és a szél által kidöntött fákat, gallyakat távolították el az útról.
Megbénította a balatoni hajóforgalmat a tegnapi helyenként 50-60 kilométeres északi szél. A nyaralók fedett helyekre menekültek. Kapócs Ferenctől, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk: a menetrend szerinti hajók közül csak a Siófok–Füred–Tihany, illetve a Fonyód–Badacsony járat kapott indulási engedélyt. Dacolt a széllel a szántódi komp is, a kiránduló-, a séta- és a diszkóhajók viszont nem hagyhatták el a kikötőket. A zord időjárás több tíz millió forint bevételkiesést okozott a hajózási társaságnak. A mezőgazdaságban is károk keletkeztek, több dinnyeföldön elverte a termést a jégeső.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.