Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

A baloldal pürroszi győzelme Berlinben

Stefan Lázár
2011. 09. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlinben továbbra is a szociáldemokraták szabják meg a politikai irányvonalat. A tíz éve kormányzó, Klaus Wowereit vezette SPD az önálló tartománynak számító német fővárosban az exit poll és az első késő esti részeredmények szerint ugyanis a szavazatok 28,5 százalékával tegnap megnyerte a berlini tartományi választást. A szavazásra jogosult 2,5 millió polgár 59 százaléka kereste fel az urnákat. Az SPD sikere ellenére az eddigi vörös–vörös koalíció megbukott. A szocialista Baloldal 11,6 százalékos eredménye nem elég ahhoz, hogy az SPD oldalán tovább kormányozzon. Wowereit előtt két lehetőség adódik: vagy a kereszténydemokratákkal, vagy a Zöldekkel kell szövetkeznie. A CDU a főváros második legerősebb pártjának bizonyult 23,2 százalékkal, öt esztendővel ezelőtti eredményét két százalékkal tudta feljavítani. A Zöldek ugyan rekorderteljesítményt – 17,5 százalék – nyújtottak, de messze elmaradtak előzetes reményeiktől.
A választás első számú szenzációja a fiatal generációra támaszkodó, az információ és az internet szabadságáért harcoló Kalózpárt; 9,1 százalékot értek el. Megsemmisítő vereséget szenvedtek viszont a liberálisok, az öt év alatt 5,6 százalékot veszítettek, és most semmi esélyük sem volt arra, hogy bekerüljenek a képviselőházba. Kétszázalékos eredményüket kiábrándítónak értékelték, hiszen sorozatban az ötödik tartományi parlamentből is kiestek. Súlyos vereségük komoly jelzés a CDU–FDP-koalícióra épülő Merkel-kormány számára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.