A legveszélyesebb szálloda

A legtöbb bombamerényletet elszenvedett európai szálloda – ezt a nem túl megtisztelő címet érdemelte ki a belfasti Europa Hotel, amely a napokban ünnepli megépülésének negyvenedik születésnapját. Míg azonban az Europa működésének hosszú távon nem ártottak a szomorú történelmi események, számos hotelre örökre árnyék vetül az ott bekövetkezett tragédiák miatt.

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belfast központjában, a Great Victoria utcán elhelyezkedő Europa szállodában összesen 33 alkalommal követtek el terroristák robbantásos merényletet az északír polgárháború idején. A külföldi újságírók, politikusok és közismert személyiségek – mint például Julia Roberts vagy Lionel Richie – által kedvelt szállodát olyan gyakran érte támadás, hogy a széttört ablakok helyére sokszor fadeszkákat illesztettek. A polgárháború legvéresebb éveiben az alkalmazottakat kiképezték arra, hogy 20 perc alatt képesek legyenek kiüríteni az épületet. Legutóbb 1993-ban robbantott itt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) jogutódjának tekintett Ideiglenes IRA, s ez a merénylet olyan károkat okozott az épületben, hogy mindössze 4,4 millió fontért tudott megválni tőle az akkori tulajdonos. A szálloda a Hastings Hotels szállodalánc kezébe került, a hotel a felújítási munkálatok idejére bezárta kapuit, majd 1994 februárjában újranyitották, egy évvel később pedig már Bill Clinton akkori amerikai elnök és felesége, Hillary is az Europában szálltak meg – az elnöki delegáció olyan terebélyes volt, hogy 110 szobát foglaltak le az amerikai vendégek számára. Az észak-írországi béke létrejöttében fontos szerepet játszó Clintonékról még lakosztályt is elneveztek a szállodában, az elnöki pár látogatása pedig 80 százalékos forgalomnövekedést eredményezett 1996-ban. Másfél évtizeddel később a belfasti parlamentben mondott beszédében Hillary Clinton tévesen úgy emlékezett vissza korábbi látogatására, hogy éppen akkor érte támadás az Europát, amikor ott szállt meg. (Hasonlóképpen tévesen állította néhány évvel ezelőtt, hogy 1996-os boszniai látogatásakor orvlövészek tüze elől volt kénytelen menekülni, miután leszállt a repülőgépről. Videofelvételek bizonyítják, hogy ez nem így volt.)
Párizs egyik legendás szállodájáról, a Ritzről a pompa, az elegancia, a neves vendégek – Marcel Proust vagy éppen Coco Chanel – jutott az emberek eszébe, amíg be nem következett az a bizonyos tragikus esemény augusztusban: a kamerák is rögzítették, amint Diana hercegnő és Dodi al-Fajed távozik a szállodából, s akkor még senki sem gondolta volna, hogy ezek lesznek a róluk készült utolsó képsorok. A Ritz a mai napig ódzkodik attól, hogy említést tegyen a tragikus eseményről, hivatalosan nem adhat ki közleményt az üggyel kapcsolatban. Bobby Kennedy 1968-as meggyilkolása után a Los Angeles-i Ambassador Hotel – a merénylet helyszíne – erőteljes hanyatlásnak indult, olyannyira, hogy hat évvel ezelőtt lebontották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.