Adókat csalnak a multik

Válság ide, válság oda, szépen keresnek az amerikai menedzserek. Egyes amerikai multicégek esetében az ügyvezető igazgató fizetése már meghaladja az általa irányított vállalat egész éves társaságiadó-befizetésének összegét – derül ki az Institute for Policy Studies (IPS) amerikai elemzőközpont legfrissebb felméréséből.

Szabó Anna
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemhogy megtépázta volna a válság a tengerentúli menedzserek fizetését, hanem 28 százalékkal még emelkedtek is az ügyvezetők juttatásai, miközben az alkalmazottak bérének emelése csak három százalékot tesz ki. Az IPS elemzése szerint az Egyesült Államokban bejegyzett globális nagyvállalatok jelentős része él az adóparadicsomokba menekített vagyonkimentés lehetőségével, amely évente hozzávetőleg százmilliárd dollár kiesést jelenthet a szövetségi költségvetésnek. A kutatás megállapítja, hogy a vizsgált vállalatok negyedénél a cégvezetők személyes javadalmazása jócskán meghaladta a vállalat adóbefizetését, a legnagyobb adóelkerülők között szerepel például a General Electric, illetve az adófizetők pénzén három évvel ezelőtt megmentett Citibank és a Bank of America. Az adóelkerülés részévé vált, hogy a menedzserek fizetését, amit levonhatnak a társasági adóból, olyannyira megemelik, hogy idén már 325-szörös volt az átlagfizetés és a cégvezetők bére közötti különbség. Az IPS felmérése rámutatott arra is, hogy ekkora különbséget még soha nem mértek, holott már tavaly is 263-szoros volt az eltérés. Az adóelkerüléssel kapcsolatban a tanulmány leszögezi: a vállalatok annak ellenére járultak hozzá kevesebbel a közkiadásokhoz, hogy a nyereségük az előző évhez képest lényegesen javult.
– Egy ügyvezetőnek könnyebb bekerülnie az adóparadicsomba, mint a tevének átjutnia a tű fokán – összegzi az IPS, amely szerint ismét virágzik a globális mamutvállalatok adócsalási iparága. A legelterjedtebb módszer a vállalati bevételek kimentése például szerzői jogdíj címén, amit olyan országokban bejegyzett leányvállalatok számláznak le, ahol egyáltalán nem kell társasági adót fizetni. A tanulmányban adóelkerülőként szereplő 25 nagyvállalat az elmúlt évben összesen 150 milliárd dollárt költött lobbitevékenységre, illetve politikai kampányok támogatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.