Agráriumra szabott új Széchenyi-kártya

Dénes Zoltán
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elősegítheti a magyar mezőgazdaság presztízsének és erejének helyreállítását a szeptembertől igényelhető agrár Széchenyi-kártya – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az új agrárfinanszírozási rendszert bemutató tegnapi tájékoztatón. Az ötvenszázalékos állami garanciával és kétszázalékos kamattámogatással kínált egy-, két- és hároméves lejáratú folyószámlahitel keretösszege minimum 500 ezer forint lehet, és nem haladhatja meg a 25 millió forintot. A KA-VOSZ által kidolgozott hitelkonstrukciót a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó őstermelők, családi gazdálkodók, illetve kis- és közepes vállalkozások vehetik igénybe. Hitelhez – 15 millió forintos összegig – olyan őstermelő vagy vállalkozás juthat, amelyik legalább egy lezárt gazdasági évet tudhat maga mögött, amelynek nincs köz- vagy lejárt hiteltartozása. Az érdeklődők a jelzett 15 millió forintos összegig tárgyi biztosíték – vagyis jelzálog – nélkül juthatnak a folyószámlahitelhez. Az összeg visszafizetése egy összegben, a futamidő végén válik esedékessé.
A kormány az idén 600 millió forintot biztosít az agrár Széchenyi-kártya támogatására, amely jó befektetés lesz az állam számára, hiszen milliárdos hiteleket mozgat meg, segítve ezzel a mezőgazdasági termelés folyamatos finanszírozását – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Kérdésünkre hozzátette: előzetes becslések szerint a következő években 4000-6000-re futhat fel a kártyát használó gazdálkodók száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.